hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-járulékok összevonása: milliárdokkal kevesebb juthat a nyugdíjalapba

  • lapszemle

Meglehetősen érdekes helyzetet teremtett a kormány járulékok összevonására irányuló módosító javaslata. Emiatt ugyanis át kell majd tervezni a jövő évi költségvetést. Az új rendszerben kevesebb jut a nyugdíjalapba és több az egészségbiztosítási alapba – írja az mfor.hu.

Múlt héten kedden nyújtotta be a kormány azt a törvényjavaslatot, mely alapján az első gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontjának megfelelően összevonnák a munkavállaló által fizetett járulékokat. A javaslat elfogadása esetén a bérszámfejtés során a bruttó bért a 15 százalékos személyi jövedelemadóval és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkal kellene csökkenteni. Ezáltal sokkal egyszerűbbé válna a bérszámfejtők munkája, hiszen jelenleg az szja mellett

  • 10 százalék nyugdíjjárulékot,
  • 7 százalék egészségbiztosítási járulékot
  • és 1,5 százalék munkaerőpiac járulékot kell levonni.

A végeredmény láthatóan változni nem fog – legalábbis a gyermektelenek és azok esetében, akik a nekik járó teljes családi adókedvezményt érvényesíteni tudják –, a munka viszont egyszerűsödik majd a vállalkozói oldalon. A költségvetési oldalon azonban nem lesz egyszerűbb a helyzet, sőt.  

Eddig kézenfekvő volt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz elutalt nyugdíjjárulékot a hivatal a Nyugdíjbiztosítási Alapba továbbította, az egészségbiztosítási járulékot az Egészségbiztosítási Alapba, a munkaerőpiaci járulékot pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba. Igaz, utóbbi az egészségbiztosítási járulékból is részesedett a költségvetési összefoglalók alapján.

A járulékok összevonásával már nem lesz ennyire kézenfekvő, hogy a társadalombiztosítási járulékból származó költségvetési bevétel konkrétan milyen alapba fog kerülni, ahogy az is megoldandó kérdés, hogy az egyes alapok milyen arányban részesüljenek a bevételből. A törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási járulékból származó bevétel

  • 54 százaléka menjen a nyugdíjbiztosítási alapba,
  • 37,9 százaléka az egészségbiztosítási alapba,
  • 8,1 százaléka pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot gyarapítsa – olvasható az mfor.hu-n.

A teljes cikket itt találja.

Az Adózóna 2020-as változásokról szóló írásait itt olvashatja!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close