88 találat a(z) étterem cimkére
Brutális áremelkedés egy év alatt! Húsz százalék fölött drágult a sertéshús, a gyümölcs Cikk
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül viszont átlagosan 7 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A sertéshúsért 27, a friss gyümölcsökért 22, 5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Egyéni vállalkozás átadása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Éttermet és szálláshelyet működtető, engedélyekkel rendelkező egyéni vállalkozó szeretné átadni 30 éve működő vállalkozását fiának. A szálláshely üzemeltetése az egyéni vállalkozó saját épületében van. Egyik kérdés: hogyan adható át az egyéni vállalkozás a fiúnak? Engedélyekkel neki is kell majd rendelkeznie logikus feltételezésem szerint. Második kérdésem, hogy ha az ingatlan a vállalkozás tulajdonában van, de ez a földhivatalban nincs feltüntetve, ennek van jelentősége? (Tehát a földhivatalban a tulajdonos személye van feltüntetve az ingatlannál, de az, hogy ez vállalkozásba be van vonva, az nincs.) Válaszát előre is köszönöm!
Tombola Kérdés
Hivatkozott kérdés_válasz: https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_4_Adozas_tombola_nyeremeny_altali_s_uuk Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! Hivatkozott kérdésemre köszönettel megérkezett a válasz. Sajnos valószínűleg nem volt teljesen pontosan megfogalmazva a kérdés, így az Ön által adott válasz sem a felmerült kérdésre ad megoldást (mindamellett az információ hasznos). A tombolafelajánló oldaláról merült fel az adóügyi kérdés: az étterem, aki felajánlja a tombolát, és nála elfogyasztja a nyertes az ételtálat. A tombola felajánlójának a rendezvény szervezője nem fizet a tomboláért. A nyertes leétkezi a nyereményért, de ő sem kell, hogy fizessen érte. Ilyen módon a tombolát felajánló étteremnek bevétele nem lesz a tombolán nyert étkezésből, de az elkészített étel alapanyagköltségét az étterem megvásárolta. Ez adóügyileg hogyan számolható el, követhető? Mi a helyes nyilvántartása? Segítségét előre is köszönöm!
5 százalék áfa a vendéglátásban Kérdés
Egy cég átveszi egy nagyvállalt üzemi konyhájának üzemeztetését (bérleti díjat fizet). Innentől fogva az utcáról betérő emberek is ehetnek az étteremben, de nyilván a vásárlói közönség döntő többsége a bérbeadó vállalat dolgozói közül kerül ki. Alkalmazhatja-e a cég az 5 százalékos áfát.
Börtöntöltelék és rablópecsenye – itt a sittes étterem Cikk
Az elítéltek által üzemeltetett, nyilvános vendéglő nyílik a hírhedt római Rebibbia börtönben, ahol maffiózókat, terroristákat és más veszélyes bűnözőket tartanak fogva szigorú őrizet mellett.
Torkos Csütörtök: itt a lista az akcióban részt vevő éttermekről Cikk
Eddig 14 balatoni, két pesti és egy kőszegi étterem csatlakozott a március 7-ére meghirdetett Torkos Csütörtök programhoz, amelyet a Balatontipp karolt fel, miután országosan gazdátlanná vált a szervezése.
Az Év Étterme lett a fél éve megnyitott vendéglátóhely Cikk
Széll Tamás és Szulló Szabina mindössze fél éve nyitott fine dining étterme, a Stand nyerte el a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme címet. Az ország legjobb éttermei közé 2018-as teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel, a MÁK, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, az Anyukám mondta, az Olimpia és az Arany Kaviár került. Az év cukrászdája díjjal a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie-t jutalmazták.
Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek üres időszakainak kihasználására Cikk
Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek csúcsidőszakon kívüli kapacitásainak feltöltésére, az alkalmazásban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlja időpontra foglalható üres asztalait jelentős kedvezménnyel – közölte a DiningHour az MTI-vel pénteken.
5 százalékos "étterem" áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Napokban alakult kft. melegkonyhás kis bisztrót szeretne nyitni. A helyiség kicsi, de néhányan le tudnak ülni. Kézmosási lehetőség van, WC viszont nincs. Ebből a szempontból megfelelhetnek-e az 5 százalékos áfakulcs feltételeinek? Árusíthatják-e 5 százalék áfával az ételeket és a helyben készített alkoholmentes italokat az ott fogyasztó vendégeknek? Köszönettel: Vágner Emília
Itt a NAV listája az e heti adóellenőrzési célpontokról Cikk
Zöldség- és gyümölcstermesztők, hús- és hentesáru-eladók, ruhakereskedők, pékségek, vendéglátóhelyek mellett az ékszerboltosokat is ellenőriznek a héten az adórevizorok.
Adókötelezettség rendezvényhez kötődően Kérdés
Tisztelt Szakértő! Ha éttermemben esküvő alkalmából, vagy más zártkörű rendezvénykor zenészt hoz a társaság, nem én fizetem, milyen adókötelezettség terheli vendéglátóegységemet (cégemet)? Esetleg érdemes szerződésbe foglalni, hogy a társaság és nem egységünk biztosítja a zenészt? Válaszát előre is köszönöm!
Étterem, turizmus fejlesztési hozzájárulás Kérdés
Tisztelt Szakértö! Ügyfelem éttermet üzemeltetö egyéni vállalkozó. Az ételt helyben s elvitelre készíti. Saját tehergépkocsival teríti a vendégek részére a menüt házhoz szállítva. Kérdésem: miért nem 5 százalék áfával adózik, mivel a kiszállítás, a benzin, az alkalmazott sok költséggel jár, s ott ugyanúgy felszolgálja az ételt, igaz, nem helyben csak a házhoz viszi
Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés
Adott egy rendezvényszervező kft., amely üzleti találkozókat szervez, tevékenységét 8230 (konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése) TEOR-szám alatt végzi, meleg konyhával nem rendelkezik. A találkozókat meleg konyhával rendelkező éttermekben bonyolítják le, üzleti reggeli keretében. Az éttermek az ételfogyasztást 5%-os áfakulccsal számlázzák ki az adott kft.-nek. A kft. az üzleti találkozón résztvevők felé alkalmanként 2 darab számlát bocsát ki. Az egyik a konferenciaszervezést tartalmazza, 27%-os áfakulccsal, a másik a továbbszámlázott étel-italfogyasztást, 5%-os áfával. A kiállított számlában közvetített szolgáltatásként tünteti fel a reggeli árát. Kérdésem lenne, hogy a konferenciaszervező kft. továbbszámlázhatja-e kedvezményes, azaz 5%-os áfakulccsal, közvetített szolgáltatásként a reggelit, vagy 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia a vevői felé az ételfogyasztás után? Továbbszámlázott szolgáltatás esetében kell-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni?
5 százalék áfa – éttermi szolgáltatás Kérdés
Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk melegkonyhás éttermet üzemeltet (SZJ55.30.1 alá tartozik a tevékenység), egy cukrászati üzemtől süteményt vásárol. Ezeket a süteményeket az étteremben értékesíti az étlapon lévő desszertként. Kérdésem, hogy a süteményt 5 százalékos áfás szolgáltatásként értékesíthetjük? A vállalkozás rendezvényeket is szervez cégeknek, a céggel kötött szerződésben külön szerepeltetjük a melegétel-catering szolgáltatást, 5 százalékos áfával. Az étel helyben készül saját meleg konyhánkban (saját szakáccsal), saját pincérekkel szolgáljuk fel. Helyes az eljárásunk? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel Bruzsa Katalin
Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés
Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 5 százalékos adómérték alá tartozó étkezőhelyi vendéglátást is nyújt. Nem alkalmazzuk a kedvezményes kulcsot, miután elég körülményes a megkülönböztetés a helyben elfogyasztott és az elvitt ételek között. Változatlanul 27 százalékos mértékkel számlázunk. Kell-e turizmusfejlesztés hozzájárulást fizetnünk? Köszönettel!