42 találat a(z) üzemi baleset cimkére

Üzemi baleset okozta egészségkárosodás miatti sérelemdíj ügyében döntött a Kúria Cikk

Üzemi balesetet követően egészségkárosodást szenvedett egy munkavállaló, ezért sérelemdíjat kért munkáltatójától. Az összegről jogi vita folyt, az eset a Kúriáig jutott. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson kívül elbírált Mfv.I.10.290/2019. számú ügyről.

Karantén: kinek, mikor jár táppénz? Cikk

Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

Munkaidő alatti távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssekkel fordulunk Önökhöz: 1. Amennyiben a munkáltató 1-1 alkalommal, ráutaló magatartással, engedélyezi a munkavállalóinak, hogy munkaidőben kimenjenek magán hivatali ügyet intézni, vagy temetésre, vagy akár boltba, és velük ez idő alatt baleset történik, akkor a felelősség kié (üzemi balesetnek számít vagy sem)? 2. Nyilván kell tartani az ilyen 1-1 alkalmat, ha a munkáltató ezt a munkaidejéből nem vonja le a munkavállalónak? 3. A fenti szabályzás (ha van ilyen) eltér fix és rugalmas munkaidőbeosztásnál? Válaszukat előre is köszönjük.

Munkaviszony megszüntetése üzemi balesetből származó táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen lehetősége van a munkáltatónak üzemi balesetből származó táppénz alatt felmondani? Van-e különbség "sima" táppénz és üzemi baleset között? Köszönöm válaszukat!

Ki, és mikor jogosult baleseti járadékra? Cikk

A baleseti járadékra való jogosultsághoz három feltétel együttes teljesülése szükséges. Az első, hogy az érintett személy üzemi balesetet szenvedjen, a második, hogy a baleset következtében bizonyos mértékű egészségkárosodása keletkezzen, a harmadik pedig, hogy a járadék megállapításának napján ne illessék meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás.

Baleseti hozzátartozói nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket: egyik munkavállaló sajnálatos módon üzemi balesetben elhunyt. 57 éves volt. Felesége baleseti özvegyi nyugdíjat igényelne. Mitől függ ebben az esetben az ellátás összege? Az elhunyt szolgálati idejének hossza mennyiben befolyásolja az ellátás összegét? Illetve az igénylőlaphoz milyen dokumentumokat szükséges csatolni? Például házassági anyakönyvi kivonat, halotti anyakönyvi kivonat, az elhunyt TB kiskönyve stb. Válaszukat előre is köszönöm!

Üzemi balesettel kapcsolatos bejelentési kötelezettség Kérdés

Keresőképtelenséggel nem járó üzemi balesettel kapcsolatban a kifizetőhely határozat hozatalra köteles, az esetleges baleseti egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevétele okán, melyet elküld a biztosítottnak. Van-e még más kötelezettsége? Kell-e jelenteni az illetékes kormányhivatalnak? Amennyiben tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulót ér üzemi baleset (munkába menet), be kell-e vonni az oktatási intézményt is a baleset kivizsgálásába?

Üzemi baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő balesettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A munkavállaló 2019.04.01-től áll munkaviszonyban a munkáltatónál, harmadik ország állampolgára (pakisztáni). 2019. április 23-án a munkavégzés után az öltözőből szálláshelyére indult, a telephely udvarán megbotlott és megsérült. Úti balesetnek vagy üzemi balesetnek ismerhető el az eset, jogosult baleseti táppénzre a munkavállaló – független a biztosítási időtől – a keresőképtelenség teljes időtartamára, legfeljebb 1 évig? Megtisztelő válaszukat ezúton is nagyon köszönöm!

Egészségbiztosítási ellátási költség megtérítésének könyvelése Kérdés

Üzemi baleset miatt a dolgozó egészségbiztosítási ellátási költségét az egészségbiztosító fizetési meghagyással kiterhelte a cégre. Ezt milyen költségre kell könyvelni?

Baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk csapatépítő tréninget szervezett, melyre jelentkezni lehetett, nem volt kötelező. A csapatépítő tréningen az egyik munkatársunknak kiment a térde. Ez üzemi balesetnek minősül?

Nőtt a munkabalesetek száma, de kevesebben haltak meg Cikk

Emelkedett a munkabalesetek száma az első fél évben, három napnál hosszabb időre 10 351-en váltak baleset miatt munkaképtelenné, szemben az egy évvel korábbi 9969 esettel, ugyanakkor a halálos kimenetelű munkabalesetek száma jelentősen, az egy évvel korábbi 45-ről 35 csökkent – olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztályának jelentésében.

Baleseti járadék: ki kaphatja, meddig igényelhető? Cikk

Baleseti járadékra az a személy lehet jogosult, akinek üzemi baleset következtében tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai – rehabilitációs, rokkantsági ellátás – nem illetik meg. Összefoglaltuk az üzemiségről, az igénylési határidőkről és az ellátási összegekről kapcsolatos tudnivalókat.

Felmondás próbaidő alatti keresőképtelenség esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: a munkavállaló próbaidő alatt keresőképtelenné válik üzemi balesetből kifolyólag. Felmondhat-e neki a munkáltató az üzemi baleseti táppénz alatt, és ez esetben a felmondás napjával meg is szűnik a munkaviszonya a munkavállalónak, vagy csak az üzemi baleseti táppénz lejártát követő napon szűnik meg a munkaviszony? Köszönöm a választ.

Üzemi baleset – munkáltató térítési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üzemi balesetet követően a felmerült egészségbiztosítási ellátási költségek megtérítésére kötelezte a tb fizetési meghagyás útján. Kérdésem, hogy az így megfizetett összeg – melyet az egyéb ráfordítások közé könyveltünk – társasági adó szempontjából adóalap-növelő tétel-e?

Üzemi baleset kifizetőhelyi feladatok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mint tb-ügyintéző, most találkozom először üzemi balesettel. A pontos menetében kérnék egy kis segítséget. Kollégánk munkába jövet (a legrövidebb útvonalon) robogójával balesetet szenvedett. A mentő kórházba vitte, a balesetről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. A kórházban megfigyelést javasoltak neki, de ő ezt saját felelősségére elutasította. Még aznap elment a háziorvosához, aki 4-es kóddal táppénzre vette 5 napra, tehát utána már keresőképes állapotban jött dolgozni. Felvettük az üzemi baleseti jegyzőkönyvet, kitölti a baleset, sérülés körülményeiről című nyomtatványt, ezen kívül ki kell-e tölteni az Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez című nyomtatványt? A dokumentációhoz szükség van-e a mentőktől valamilyen iratra? Ha minden irat megvan, hoznom kell egy elismerő, illetve elutasító határozatot, és ha jól tudom, mindent továbbítani kell az OEP részére azért, hogy leigazolják, hogy valóban üzemi balesetről van szó. Megküldik a háziorvosnak az erről szóló dokumentumot, mely alapján ő átírja 1-es kódra az orvosi igazoláson szereplő kódot. Ha ez megvan, a dolgozó eljuttatja azt nekünk, és csak ezután folyósíthatjuk a táppénzt? Ebben az esetben – mivel megtagadta a kórházi kezelést, de elment betegállományba – el lehet ismerni üzemi balesetként az esetet? Elnézést a sok kérdésért, de nem szeretnék hibázni. Előre is köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close