117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Kapcsoltság Kérdés

T. Szakértő! 1. Az egyszemélyes ügyvédi iroda és annak magánszemély tulajdonosa kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a Tao. tv. alapján? Álláspontom szerint igen, de szeretnék kérni egy megerősítést. Ebben az esetben az ügyvédi iroda és a magánszemély tulajdonosa közötti ügyleteket be kell-e jelenteni és alkalmazni kell-e piaci árat? A konkrét ügylet az lenne, hogy a magánszemély bérbeadja az 50 százalékos tulajdonában álló ingatlan a 100 százalékos tulajdonában álló ügyvédi irodának. 2. Szintén kapcsolt vállalkozással kapcsolatos kérdés, csak ebben az esetben egy magánszemély és egy, a magánszemély 100 százalékos tulajdonában álló kft. közötti ügyletről van szó. Ez is kapcsoltnak minősül, illetve ezt is be kell jelenteni? Itt konkrétan vállalkozási illetve adásvételi szerződésről lenne szó a magánszemély és cége között. Köszönöm!

Ügyvédi irodából kiváló tag Kérdés

Kedves Szakértők! Egy ügyvéd iroda egyik tagja kiválik, mint tag, az ügyvédi irodából (5 fős helyett már csak 4 fős tagság marad). A belső kimutatások alapján jogosult a 2014. 01-06. hónap általa termelt "eredményre", melyet az ügyvédi iroda ki szeretne neki fizetni, de melyet osztalékelőlegként nem tud felvenni (mert a 2014. évi mérleg elfogadásakor, 2015-ben már nem tag, amikor jóváhagyott osztalékot állapítanak meg), de akkor hogyan, milyen jogcímen jogosult az eredményre? Esetleg vállalkozásból kivont jövedelem (vonva a 16 % szja-t +14 % ehót) lesz? Neves tanácsadók ezt javasolták (még a NAV is hajlik rá). Így ezt a jövedelemet személyi jellegű ráfordításként számolja el az ügyvédi iroda, ugye? Várom megtisztelő válaszukat! Böbe

Munkáltatói lakástámogatás Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda a személyesen közreműködő tagnak (vagyis magának az ügyvédnek) adhat adómentes munkáltatói lakástámogatást?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda bérleti szerződést köt az egyszemélyes tulajdonossal (ügyvéddel) az egyszemélyes tulajdonos tulajdonát képező ingatlan vonatkozásában. A kérdésem az lenne, hogy ezt is be kell jelenteni a NAV-nak? Mi történik, ha ezt a bérleti szerződést már 2 évvel ezelőtt megkötötték a felek, és a bejelentés nem történt meg? Köszönöm!

Ügyvédi iroda – katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésemmel azt szeretném megtudni, hogy egy ügyvédi iroda tagja hogyan lehetne katás egyéni vállalkozó? Az ügyvédi iroda egyedüli tagjáról beszélek. Lehetséges-e, hogy az ügyvédi iroda tevékenységét szünetelteti, és a magánszemély, aki az ügyvédi iroda egyedüli tagja, egyéni vállalkozás keretében folytatná ügyvédi tevékenységét?

Ügyvédi iroda tagjának járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő személy egyszemélyes ügyvédi irodát szeretne alapítani. Napi 4, maximum 6 órát fog dolgozni. Kérdésem az lenne, hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége ilyen feltételek esetén? Adózási szempontból mi a legoptimálisabb a tagi kivét és az osztalék megoszlásának vonatkozásában? Várom válaszát! Üdvözlettel.

Ügyvédi iroda beszámoló közzététele Kérdés

Úgy tudom, hogy a 2013. évi beszámolót már az ügyvédi irodáknak is közzé kell tenni. Jól tudom-e? Hova kell ezt megküldeni?

Ügyvédi iroda tagja munka melletti gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi Irodában alkalmazott nincs, csak a tag. A tag gyesre szeretne menni, és mellette végezni az ügyvédi tevékenységet. Az ő esetében is lehetséges munka mellett gyest igénybe venni? Köszönöm válaszukat.

Ügyvédi iroda Kérdés

Egy ügyvédi iroda nyugdíjas ügyvéd tagja bejelentette az ügyvédi kamarának, hogy nem dolgozik. Engedélyét visszavonták. Hogyan alakul a biztosítása, ha munkát nem végez, de az ügyvédi iroda nem szűnt meg? Kell fizetnie a havi 6.600 forintot? Mikor kell megszüntetni az ügyvédi irodát?

Ügyvédi iroda osztalékeltérítés Kérdés

Kedves Szakértő Munkatársak,egy számunkra (ÜIR) rendkívüli jelentőséggel bíró szakmai kérdéssel fordulok Önökhöz. Az ÜIR partner struktúrájának bővítése (új belépő tag) előtt állunk (ami a jövőbeni további hasonló bővítési terveket és konkrét lépéseket is meghatározza majd), tehát nagyon körültekintően kell végrehajtanunk. A konkrét kivitelezés során merült fel a kérdés, hogy úgy általában számvitelileg, és adójogilag létező és alkalmazható jogintézmény-e az „osztalékeltérítés” és az az konkrétan ÜIR-nél alkalmazható-e? És ha igen, milyen feltételekkel.Ismeretes, hogy az ÜIR nem gazdasági társaság, arra nem vonatkozik a Gt., alapító okiratunk viszont van, amit az Ügyvédi Kamara tart nyilván, és amiben a vagyoni betétjeink és a részesedésünk mértéke van (vagyoni betétarányosan, %-ban) meghatározva.Ugyanakkor mint tulajdonos ügyvéd tagok, akik ügyvédkednek, de nem állhatnak munkaviszonyban mint ügyvédek az ÜIR-el, személyesen is közreműködnek és ezért havi rendszerességgel számfejtenek nekünk un. személyes közreműködői díjat, eltérő mértékben (160-175 e ft/hó összegben), aminek semmi köze a vagyoni betétjeink közötti nagyobb különbségekhez.Nagyon fontos, hogy a kérdésünkre szakmailag helyes és az összes fontos összefüggést feltáró, strukturált választ kapjunk, természetesen írásban.

Evás ügyvédi iroda megszüntetése Kérdés

Egy nyugdíjas volt EVA-s ügyvédi iroda ( egyszemélyes ) tagja 2013. 01.01-től ügyvédi tevékenységét KATA-s ügyvédként folytatja , és az ügyvédi irodát 01.01-el megszünteti. Mi a megszüntetés tételes menete, beadandó bevallások. Úgy tudom ez más, mint a végelszámolás.

EVA-S ügyvédi iroda visszatérése egyéni ügyvédnek Kérdés

Kettős könyvelést vezető EVA-S ügyvédi iroda visszaalakul egyéni ügyvédekké ,és ezzel egyidejűleg bejelentkezik KATA alá. Milyen bevallásokat kell beadnia megszűnés miatt és mikor ?Milyen változásbejelentéseket kell megtennie? Üdvözklettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close