183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Cégautó-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Egyik cégem cégautóval rendelkezik, ezért kérdezem, hogy kell-e útnyilvántartást vezetnie, ha az ügyvezető havonta lenyilatkozza, hogy magánhasználat a tárgyhóban nem volt. A lakásuk címe le van jelentve telephelyként, ahonnan az ügyvezető dolgozik. Így nincsen magánhasználat, egyébként a családnak másik autói is vannak. Kérdésem, ebben az esetben kell-e, ha kell, milyen nyilvántartást kell vezetnie, ha a cégautóval kapcsolatban áfát nem akarnak visszaigényelni? 2.) Ezen a telephelyen céges pályázat útján napelemes beruházást akarnak végezni. Tekintettel arra, hogy vegyes használatú az épület (magán és céges), hogyan lehet, egyáltalán lehet-e kivitelezni, elszámolni a beruházást, és mi alapján lehet megosztani? Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Lízingelt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől nem szükséges útnyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a nyílt végű lízingdíj áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható. Jól gondolom, hogy aki 2019-ben így járt el, az az adózó már értékesítéskor köteles a személygépkocsira áfát felszámítani? Köszönettel!

Nyilt végű lízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű lízinges motorkerékpár-beszerzésnél, ha az ügyfél nem dokumentálja útnyilvántartással, hogy azt a gazdasági tevékenységéhez használja, akkor a tárgyi eszközök között veszem nyilvántartásba, a szerződés szerinti – áfával növelt – bruttó értékben. Így az áfa is része lesz a beszerzési árnak. Kérdésem: helyes-e az eljárás? Válaszukat köszönöm.

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Használt autókkal foglalkozó magyarországi egyéni vállalkozó használt személygépkocsikat vásárol Németországból, egy másik kereskedőtől. A német partner számlájában utal arra, hogy különbözeti adózást alkalmaz az értékesítése során. A szállítást az egyéni vállalkozó az alábbi módon oldja meg: – saját lábon hozza be a személygépkocsit, – egy magánszemélytől kölcsönkapott trélerrel, melyről csak egy szerződés van, hogy ő vezetheti az adott gépjárművet. Mind a két esetben kér számlát a tankolásokról. Ezen számlák elszámolhatók-e az egyéni vállalkozásnál költségként? Kell-e a vállalkozónak útnyilvántartást vezetnie a két esetnél? Az egyéni vállalkozó az autókat átnézeti egy szerelővel, aki megállapítja, hogy néhány alkatrészt cserélni kell. Az alkatrészek, valamint a szerelési díjak áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Előre is köszönöm a válaszukat!

Bérelt személygépkocsi áfa-levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozási tevékenység érdekében, melyet Szlovákiában nyújt a vállalkozás, személygépkocsit bérel. A szolgáltatás közösségi szolgáltatásnyújtás vállalkozás részére. A kérdésem, hogy a gépkocsi bérleti díjának áfa értékét ebben az esetben is útnyilvántartás alapján a magáncélú és hivatali út arányában tudom levonni? Köszönöm válaszát

Útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó nyíltvégű pénzügyi lízingszerződés keretében személyautót lízingel. Magáncélra is használja, a cégautóadót megfizeti. A tankolásokról számlát kér. Kérdésem az, hogy a számlákon lévő gázolaj áfáját jogosult-e visszaigényelni, illetve az üzemanyagot költségként elszámolni, és hogy kötelezett-e útnyilvántartás vezetésére a vállalkozó? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Társas vállalkozó katás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítéségét. Ügyfelem főállású katás egyéni vállalkozó. A közeljövőben orvosi praxis átvétele történik, így erre a célra egyszemélyes kft.-t alapít. Az egyszemélyes kft. társasági szerződésében a vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el – leírás szerepel/ne. Háziorvosként látja el teendőit és a NEAK-kal is erre köt szerződést. Kérdésem az lenne, ha itt megállapít megbízási díjként 40 ezer forint (a minimálbér 30 százaléka alatt) összeget kap, és havonta ezt számfejti, e mellett főállású egyéni vállalkozó marad, akkor ez így lehetséges lehet? Az ügyvezető lakcíme és a telephely között jelentős a távolság, a megbízási díj számfejtése mellett lehetséges, hogy saját gépkocsira térítést is fizet, útnyilvántartás alapján a tisztségviselőnek a kft.? Ha a társasági szerződésben az szerepelne, hogy munkaviszonyban látja el a tevékenységet az lehet 4 órás is és akkor az emelt összegű járulékfizetés vonatkozik rá? Köszönöm!

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valamilyen fórumon egy cikkben az jelent meg, hogy ha a céges autó költségeit csak 50 százalékban számolják el költségként, akkor útnyilvántartás vezetése nélkül sem kell cégautóadót fizetni. Ezzel kapcsolatosan máshol ilyen tartalmú közleményt nem találtam. Kérdésem, hogy ez igaz-e? Válaszát előre is köszönöm.

Nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását a következő kérdésben. Választott tisztségviselő ügyvezető nem saját tulajdonú (nyíltvégű lízingelt) személygépkocsit a vállalkozás érdekében használt. Útnyilvántartás alapján költségtérítést fizetünk neki. Tekintettel az ügyvezető által adandó költségnyilatkozatra, milyen adó- és járulékelszámolással teszünk eleget kötelezettségeinknek a társaságnál? Köszönettel: Katona Sándorné

Bérelt személygépkocsi első törlesztő áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit "bérelt". 90 százalékban határoztuk meg a magáncélú használatot. Útnyilvántartás alapján a magáncélú használat továbbszámlázásra került. Amennyiben 2019. január 1-jétől nem kívánunk útnyilvántartást vezetni és az 50 százalékos áfalevonási hányadot alkalmazzuk, kell-e arányosítani az első nagy összegű törlesztőrészlet áfalevonási hányadát? A további törlesztőrészletek áfalevonásával úgy gondolom nincs gond, mivel azokat alátámasztják az útnyilvántartások.

Kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amatőr sportegyesületben sportolók edzésekre, mérkőzésre, versenyre járnak. Ilyen utazáskor hogyan adható nekik adó- és járulékmentesen költségtérítés saját gápjármű használatakor? Az üzemanyagszámla az egyesület nevére szól és alá van támasztva dokumentumokkal, hogy a saját gépjárművét használta. Civil szervezeteknél megbízási jogviszonyos tagok, tisztviselők feladat ellátásához saját gépjárművet használnak. Ök kiküldetési rendelvénnyel vagy útnyilvántartás alapján kaphatnak-e járulékmentesen és adómentesen költségtérítést? Válaszát előre is köszönöm.

Útnyilvántartás-vezetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint szükséges-e útnyilvántartás vezetése, részben hivatali célra használt bérelt személygépkocsi esetében 2019-ben akkor, ha a cég élni kíván a bérleti díj áfatartalma 50 százalékának levonásával? Azt értem, hogy az 50 százalékos áfalevonhatóságnak ez nem feltétele, de például a bérleti díj társaságiadó-alapból való levonhatóságának nem feltétele a hivatali célú használat útnyilvántartással történő alátámasztása?

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 3. rész Cikk

A bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változásával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében egyebek között az 50 százalékos, illetve az üzleti használattal arányosított levonás részleteit elemezzük. Ismertetjük a kizárólag adóköteles, illetve kizárólag magáncélra használt autókra vonatkozó előírásokat.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 2. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk második részében ismertetjük, hogy miként kell értelmezni az adóalany adólevonással kapcsolatos választási lehetőségét, illetve milyen szabályokat kell követni rövid távú bérlés esetén.

Mire ügyeljen az egyéni vállalkozó és az őstermelő év végén? Cikk

Az útnyilvántartás áttekintése, a tárgyieszköz-nyilvántartás lezárása, selejtezés, vállalkozói kivét – csak egy pár azon kötelezettségekből, melyekre az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek év vége felé különösen ügyelniük kell.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs