95 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

Szolgálati járadék és rokkantsági nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbival kapcsolatban kérném az állásfoglalását. Egy szolgálati járadékban részesülő munkavállalónk sajnálatos módon súlyos beteg lett. Az orvos azt tanácsolta, hogy indítsa el a rokkantsági kérelmet. Szeretnék ez ügyben felvilágosítást, hogy amennyiben rokkantnyugdíjas lenne, akkor a szolgálati járadékot vissza kellene mondani, vagy esetleg párhuzamosan járhat mindkettő? Egyebekben felmerült az a kérdés is, hogy ha ne adj' Isten a legrosszabbra kerülne a sor, akkor özvegyi nyugdíj, illetve árvaellátás esetében hogyan jár jobban a munkavállaló családja? Érdemes foglalkozni a rokkantsági nyugdíj kérdésével? Válaszát előre is köszönöm.

Özvegyi nyugdíj: így számítanak az élettársi és a házastársi évek Cikk

Élettársi, házassági, majd a válást követően ismét élettársi kapcsolatban élt párjával az özvegy. Nem kapott özvegyi nyugdíjat, jogorvoslati kérelmével a Kúriáig jutott.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Az özvegyi nyugdíjhoz az együttélésről hatósági igazolvány kell. Kérdés: ha a házastársaknak a bejelentett lakcímük évek óta különböző, az együttélést hogyan tudják igazolni?

Özvegyi nyugdíj: ki jogosult rá, és milyen feltételek teljesülése esetén? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! Kérem szíveskedjen felvilágosítást adni az alábbi témában. Ügyfelem 1995-óta III. csoportos rokkantnyugdíjas, 2009-ben a soron következő felülvizsgálat határozata alapján állapota végleges, újbóli felülvizsgálat nem szükséges. A 2012-es törvényi változások miatt beadta a rehabilitációs intézet felé a törvénynek megfelelő nyomtatványt. 2015. 01. 11-én a férje meghalt, a napokban a nyugdíjfolyósító igazgatóság kiküldte számára az özvegyi nyugdíj igényléséhez a nyomtatványt. Kérdésem, hogy ha megigényli az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, nem fogja-e elveszíteni a jelenlegi ellátását? Jelenleg a régi forma szerinti ellátást kap (rehabilitációs ellátás néven).

Özvegyi nyugdíj: így döntött a Kúria Cikk

A Kúriáig vitte ügyét egy özvegy, akinek özvegyi nyugdíjra való jogosultságát arra hivatkozva utasították el, hogy korábban az ideiglenes özvegyi nyugdíjra vonatkozó kérelmével lekéste a határidőt.

Így számolják ki az özvegyi nyugdíjat, az árvaellátást és a szülői nyugdíjat Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül megállapítható hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj) összegének alapja az a saját jogú nyugdíj, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna.

Túlélő élettárs hozzátartozói nyugellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Túlélő élettárs esetében az özvegyi nyugdíj igénylésénél elegendő-e az állandó lakcím benyújtásával igazolni, hogy az élettársak már 10 éve együttéltek, illetve egy ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozat, hogy több mint tíz éve közös háztartásban, érzelmi közösségben éltek együtt? Az élettársak korábban nem vetették magukat nyílvántartásba a közjegyzőnél.

Az özvegyi nyugdíj feltételei Cikk

Ha elhunyt a házastárs, az élettárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs, utána hozzátartozói ellátás, többek között özvegyi nyugdíj állapítható meg. Összefoglaltuk e jogosultság feltételeit.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám (született 1956.10. 04.) 2008 júliusában megözvegyült, édesapám után ideiglenes özvegyi nyugdíjra volt jogosult egy évig. A nyugdíjtörvény 53. § (1) alapján ilyen esetben a feléledés miatt az elhalálozás évében érvényes jogszabály alapján vonulhat nyugdíjba, azaz még 62 évesen. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben sem alkalmazható a 2011-ben megszűnt korhatár előtti ellátás, illetve mikor vonulhat legkorábban nyugdíjba? A nyugdíjbiztosító számítása szerint 2011.12.31-én 36 év 122 nap volt a szolgálati ideje, ebből a nők 40 éves nyugdíjához 36 év 117 nap vehető figyelembe. Válaszukat előre is köszönöm.

Ezeket a nyugdíjakat emelik januártól Cikk

A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat (benyújtva T/12415 számon) 2,4 százalékos fogyasztói árnövekedést tartalmaz. Mit jelent az említett paraméter a nyugdíj-emelés szempontjából?

67 százalékos rokkant nyugdíj Kérdés

1954. 08. hóban született nő 37 év 9 hónap szolgálati idővel 2010.04. hótól 67 százalékos, III. rokkantsági fokú nyugdíjban részesül. Rokkant nyugdíjazása óta biztosítási időt nem szerzett, munkaviszonya nem volt. 104 ezer forint a saját és 18 ezer forint az özvegyi nyugdíja. Kérdésem: részére meg lehet-e állapítani a nőknek járó 40 éves szolgálati idővel szerzett nyugdíjat (a rokkantnyugdíj szolgálati időnek minősül-e), és emellett is folyósítják-e az özvegyi nyugdíjat. Köszönettel

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás: ettől is függ Cikk

Vannak helyzetek, amikor a nyugdíjas évek szolgálati időnek minősülnek, vagyis befolyásolják meghatározott járandóságok, ellátások mértékét.

Nyugdíjemelés 2014 Cikk

Január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close