hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öregségi nyugdíj és özvegyi nyugdíj: félreértett együttfolyósítási szabályok

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

Az utóbbi időben számos portálon találkozni olyan kérdésekkel, véleményekkel, hogy az öregségi nyugdíj és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítása esetén a hozzátartozói nyugellátást elveszik, megszüntetik. A valóságban szó sincs erről. A félreértést a két ellátásnak az úgynevezett együttfolyósítási összeghatárban történő folyósítására vonatkozó szabály félreértelmezéséből, nem ismeréséből ered.

A részben jelenleg is alkalmazott együttfolyósítási összeghatárra vonatkozó szabályt már a korábbi, 1998. január 1-jét megelőző nyugdíjszabályok vezették be.

Az 1997. december 31-éig hatályban volt a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény által szabályozott özvegyi nyugdíjrendszerben az elhunyt jogszerző jogán az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően megállapításra kerülő állandó özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak az 50 százaléka volt, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

A fentiek kiegészítéseként viszont a jogi szabályozás kitért arra is, hogy amennyiben az állandó özvegyi nyugdíjra jogosultat egyidejűleg öregségi vagy rokkantsági nyugdíj is megillette, úgy abban az esetben az érintett személy részére a két nyugellátás együttesen csak a jogszabályban meghatározott határösszegig – együttfolyósítási összeghatárig – folyósítható. Az összeghatár tekintetében figyelmen kívül kellett/kell hagyni az esetleges kivételes, korrekciós nyugdíjemelések összegét.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy amennyiben az érintett személy bármelyik – öregségi vagy özvegyi – nyugellátás összege önmagában meghaladta az előzőekben említett határösszeg mértékét, úgy abban az esetben csak a magasabb összegű nyugellátást folyósították, a másik nyugellátás folyósításának egyidejű szüneteltetése mellett. Abban az esetben viszont, ha a két ellátás külön-külön nem, de azok együttes összege meghaladta a határösszeget, a két ellátást maximum a határösszegig folyósították. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen szabályok vonatkoznak jelenleg az öregségi és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítására!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
pistapapa

Egyértelmű,másképp nem magyarázható törvényeket,rendeleteket kell alkotni!
Ha erre képtelenek,akkor alkalmatlanok arra,amiért a közpénzből fizetik őket.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1