268 találat a(z) öröklés cimkére

Illetékmentessé tennék a testvérek közötti ajándékozást és öröklést Cikk

A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól – erről kívánnak törvényjavaslatot beterjeszteni a parlamentnek Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei.

Szja-bevallás: ingatlanértékesítésből származó jövedelem Cikk

A 2019. évi adóbevallási tervezetet köteles kiegészíteni az, akinek a 2019. évben ingatlanértékesítésből származott jövedelme. A tervezet kiegészítése helyett választható a bevallás kitöltése is. Ebben az írásban ismertetjük a fontosabb tudnivalókat figyelemmel az szja-törvény 59–64/A §-aira.

Külföldi rokontól örökölt értékpapírok adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy meglehetősen bonyolult adózással kapcsolatos kérdésem, amire a NAV-nál sem találtak még választ. Édesapámnak a testvére (USA állampolgár) februárban elhunyt (USA-ban). Volt neki értékpapírszámlája és nyugdíj-előtakarékossági számlája, amelyekről még jóval halála előtt rendelkezett a pénzt kezelő intézetnél (Vanguard). Ennek értelmében a halála után nyitottak a nevemre egy számlát és átutalták a rám eső részt. Azaz van egy saját névre szóló számlám a Vanguardnál, rajta néhány ezer dollárnyi értékpapírral (befektetési alapok). Ez a pénz hamarosan átutalásra kerül a magyar, saját számlámra. Van-e ennek a pénznek adóvonzata, bejelentési kötelezettsége? Ha kell utána adózni, akkor vajon milyen jogcímen és milyen összeget? Ami bonyolítja a helyzetet: nevezhetnénk örökségnek, de mivel a Vanguardon belül az elhunyt kérésére a saját nevemre szóló számlára helyezték át az értékpapírokat, nem volt szükség hagyatéki eljárásra. A befektetési értékpapírok után pedig elvileg nem kell örökösödési adót fizetni. Lehet, hogy 15% szja-t kellene fizetni érte? Azonban az én egyik saját névre szóló számlámról egy másik az én saját nevemre szóló számlára történik az átutalás. Ez esetben miért kellene adót fizetnem utána? Az is lehet, hogy a Vanguard már levont valamilyen adót, amikor átutalták az én számlámra. Ezt nem tudom. Fontos lehet, hogy korábban ki kellett töltenem egy W-8BEN adózásról szóló dokumentumot. Várom megtisztelő válaszukat.

Termőföld értékesítése földműves részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. decemberben egy 2019. novemberben örökölt termőföld értékesítésére került sor. A földműves vállalta, mogy legalább 5 évig műveli a földet. A vételár kifizetésére 2020. januárban került sor. Kérdésem, hogy a termőföld értékesítéséből származó jövedelem ebben az esetben adóköteles-e?

Ingatlanajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét. 2019-ben eladtam egy ingatlant. Ennek az ingatlannak az 1/2 részét 2017-ben a férjem halála után örököltem hagyatéki végzésben, amelyben 1/3 rész öröklés, 2/3 rész pedig ugyanebben a hagyatékiban ajándékozás a gyermekeimtől. (Az ingatlan másik fele már nem adózik, mert 20 éve a tulajdonomban van). A hagyatékiban benne van az 1/2 ingatlan értéke. Nem tudom, hogy az ajándékba kapott 2/3 részre figyelembe vehetem-e a hagyatékiban meghatározott értéket, vagy pedig, mivel a 2/3 ajándékozás, így arra a bevétel 25 százaléka után kell adózni. Előre is köszönöm válaszát. Üdv, Hajni

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése, 2. Kérdés

• Közismert, hogy a budapesti hagyatéki ügyek minimum 180 napig tartanak, hogyan lehet kivárni a hagyatéki eljárás végét és közben megtartani a 90 napos igény-bejelentési határidőt? Lehet, hogy kezdetnek az ember "csak" bejelenti a szándékát a kormányablaknál, és a tényleges ügyintézést csak a hagyatéki eljárás után megkezdeni? • Számomra a dolog úgy néz ki, hogy először le kell zárni az elhunyt vállalkozását, és utána egy "kvázi új" vállalkozást elindítani. De lehet egy lezárt adószámot "feléleszteni"? Mivel az "új" vállalkozás átveszi a régi vállalkozást, lehet annak tartozása? Hogyan lehet egy vállalkozást tisztességesen lezárni, ha már nem élnek a hozzáférési jogosultságok? Mi a helyzet a szükséges bevallásokkal? Például az alkalmazott fiú 08-sa, illetve a kiléptetése az alkalmazásból Valószínű, hogy még több kérdésem lesz. A sok kérdés miatt (mivel nem akarok visszaélni a mostani helyzettel) – ha az Önök környezetében van egy felkészült szakember, akinek kedve lenne ezt az ügyet végig vinni – adják ki neki az elérési paramétereimet, hajlandó vagyok anyagi áldozatokra is. Végül lenne egy javaslatom. Mostanában sokszor lapozok bele a "Cégek átalakulása és megszünése" legújabb kiadványukba, tetszik. Jó lenne, ha valami hasonló születne az egyéni vállalkozásokra is. Tisztelettel: Mihajlov Nikifor +36 20 9293 402

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelünk, akinek eddig könyveltünk, sajnos elhunyt. A fia az apja haláláig heti 40 órás munkaviszonyban állt az édesapja vállalkozásában. Mivel a nyugdíjas édesapa már igencsak betegeskedett, az utóbbi időben szintén kizárólag az édesfia dolgozott a vállalkozásban. Az illetőnek – tudomásunk szerint – két örököse van. A fiú szeretné örökösödés útján átvenni az apja vállalkozását, és ezt változatlan formában (változatlan adószámmal és tevékenységi körrel) tovább folytatni. A másik örökös lemondana az örökség ezen saját részéről testvére javára. A NAV az édesapa halála után törölte mind az illető adóazonosítóját (az ügyfélkapujával egyetemben), mind a vállalkozáshoz kötődő minden hozzáférést (a mi hozzáférésünket is beleértve). Ezzel kapcsolatban lenne jó néhány kérdésem: • Jól értelmezem-e a dolgot, hogy az örökösnek (ha még nem az) egyéni vállalkozónak kell lennie, ha most még nem az, akkor azonnal indítsa el, vagy a dolog ráér 90 napon belül? • Mi a helyzet az elhalálozástól számított 90 napos határidővel? Jogvesztő? Azt olvastam ki néhány rendelkezésből, hogy az ezzel kapcsolatos ügyintézés csak személyesen a kormányablakon keresztül lehetséges? Szükséges okmányok: halotti anyakönyvi kivonat, hagyatéki végzés? Az egyik anyag arra hivatkozik, hogy ehhez ki kell tölteni egy vállalkozói kérdőívet, de eddig ilyenre nem bukkantam, hol találom? Lehet, hogy Ügysegédnél található kérdőív, ami csak on-line létezik?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-bevallással és -befizetéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy anyuka, aki már nagyon idős és beteg. Az ingatlan, amiben lakik, 100 százalékban az övé. Két gyermeke közül az egyik odaköltözött és ápolja, gondozza az édesanyját, amíg él. A másik testvér ennek fejében lemond a majdani öröklésként neki járó részről 50-50 százalékban fognak örökölni. Az ingatlant a testvérek felértékeltették, ügyvédnél megállapodtak a feltételekben, ami abból áll, hogy a házban lakó testvér a felértékelt összeg 50 százalékának egy részét most kifizetné a testvérének, és ettől kezdve az anyukával kapcsolatos összes teendőt ellátja, úgy anyagilag, mint fizikálisan. A nem ott lakó testvér a felvett összeg után kell-e hogy szja-t fizessen, és mikor? Válaszukat tisztelettel köszönöm: Molnár Gézáné

Örökléssel szerzett vagyon adó- és illetékterhe Cikk

Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során? Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakáscélú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Öröklés útján szerzett vagyon adó- és illetékterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e a adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során. Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakás célú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Földbirtokosok: szabályoznák a minimálisan örökölhető terület méretét? Cikk

Annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné azt – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke ma reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: szabályozni kell továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét.

Elhunyt egyéni vállalkozó adója, tevékenységének folytatása Cikk

Ha a magánszemély meghal, a végleges adójának megállapítása – akkor is, ha egyéni vállalkozó volt – az adóhatóság feladatkörébe tartozik. Ilyen esetben az adóhatóság soron kívül állapítja meg az elhunyt végleges adóját, mely történhet hivatali eljárás keretében, de a túlélő házastárs vagy más örökös is kezdeményezheti azt az illetékes adóhatóságnál. Az adózással összefüggő kötelezettségek mindig az adózót terhelik, ezért az elhunyt helyett nem nyújthat be a hozzátartozója adóbevallást.

Megváltási összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adásvételi szerződés szerinti "Megváltási összeg" adójának és szociális hozzájárulási adójának kifizetői levonásával kapcsolatban szeretném a szíves tájékoztatásukat kérni. 2019. évben egy magánszemély az elhunyt édesanyjától (aki biztosítási üzletkötő egyéni vállalkozó volt) megörökölte a korábbi években kezelt ügyfeleinek "biztosítási állományát" (azokét, akik még folyamatosan fizetik az életbiztosítási díjakat az alkusz társaságnak). Az örökös mint magánszemély (nem vállalkozó) ezt az állományt 2019. évben 800 ezer forintért eladja egy pénzügyi tanácsadó kft.-nek, megállapodás alapján. Szükséges-e a kft.-nek, mint kifizetőnek ebből a "biztosításiállomány-megváltási összegből" 15% szja-t, illetve 17,5% szochót levonni, bevallani és utalni az adóhatóság részére? Ha szükséges az adó-, illetve járuléklevonás, akkor ennek mi az alapja, a teljes összeg, esetleg a 90%-os adóalap? A hagyatéki végzésben ezen jogcímre forgalmi értéket nem rögzítettek. Illetve megfelel a törvényi előírásnak az is, ha az eladó magánszemély (örökös) a saját szja-bevallásában fizeti meg és vallja be a szükséges adót és hozzájárulást? Szíves válaszadását előre is megköszönöm.

Ingatlanértékesítés ,szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van. 1. 2018-ban ketten örököltek egy lakást. Az egyik örökös a másiktól megvásárolja a ráeső (50 százalék) tulajdonrészt. Kérdésem, hogy az értékesítő magánszemélynek van-e illetékfizetési kötelezettsége (mivel öröklésnél nem volt). A személyi jövedelemadó alapja pedig: eladási ár - öröklött ingatlan hagyatéki okiratban meghatározott értékének a ráeső része? 2. Egy magánszemély eladta lakását az egyik városban költözés miatt. A megkapott vételárból ki kellett fizetni a fennálló hitelét. A megmaradt összegből egy másik városban vásárol lakást (nem befektetési céllal). Hogyan alakul a személyi jövedelemadó alapja? Az eladási árból levonhatja-e az egy összegben visszafizetett hitel összegét, illetve beszámítható-e az új (olcsóbb) lakás vételára csökkentő tételként? Válaszukat előre is köszönöm: Boskó Lászlóné

Ingatlan értékesítése öröklés után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy fiú az édesapja után 1991-ben örökölt egy ingatlant. Ez az örökös 2016-ban elhunyt és leánya örökölte. A hagyatéki végzésben nem szerepel az ingatlan értéke, nem határozták meg. Felértékelve sem lett, mert egyenesági leszármazottként nem kellett illetéket fizetni. Most az örökös el akarja adni 9,5 millióért. A 28 év alatt semmiféle anyagi ráfordítás nem történt, az állaga nagy mértékben megromlott. Köszönöm a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink