11 találat a(z) építmény cimkére

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem meghatározása Kérdés

Ingatlanértékesítés áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Egy társaság ingatlant értékesít. Négy különböző helyrajzi számon lévő telket. Az egyik telken egy aszfalt út, a másik telken egy konténer van, amelyek ingatlannyilvántartási besorolása építmény, a másik két telek építési telek. Ezen esetben helyesen jár-e el a társaság, ha a két építmény besorolású telket fordított áfa, a másik két telket fizetendő áfa felszámításával értékesíti? Segítségét előre is köszönjük.

Építmény bérbeadása, tenyészállat, számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. 2014. évben magánszemélytől nagy értékű ingatlant vásárolt, mely gazdasági épületekből (állattartásra alkalmas) és udvarból áll. Ezeknek az épületnek egy részét szeretné bérbe adni egyéni vállalkozónak állattartás céljára. Kell-e felszámítani áfát a bérbeadás díjának kiszámlázásakor? A kft. tevékenysége között szerepel a bérbeadás. Az egyéni vállalkozó vásárolhat-e etetőberendezéseket a bérelt ingatlanra? 2. Egyéni vállalkozó tenyészállatot vásárol (szarvasmarha). Az szja-törvény 11. sz. melléklet II. 2.d.pontja alapján, akár egy összegben is elszámolható a tenyészállat beszerzési ára, de választható, hogy értékcsökkenés útján több év alatt számolom el. Ha egy összegben számolom el, akkor az de minimis támogatás? Ha nem, akkor a korábban elkülönített fejlesztési tartalék felhasználható-e a tenyészállat vonatkozásában? 3. Egyéni vállalkozó számlát állít ki áfa fizetésre kötelezett adózó részére. A szolgáltatás díjába pl. vetés beszámítódik a vetőmag értéke is, vagy műtrágyázás esetén a műtrágya értéke. Helyes ez a megoldás, vagy meg kell bontani és külön a vetésről és külön a vetőmagról kell kiállítani a számlát. 4. Mg-i e.v. termőföldet vásárol, de még nem tudja használatba venni 2 évig. A jelenlegi bérlő a bérleti díjat megfizeti. Ez a magánszemély vagy az egyéni vállalkozás bevétele? Van utána valamilyen adófizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm!

Belehúzott az építőipar Cikk

2018 januárjában az építőipari termelés volumene 43,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 48,4, az egyéb építményeké 33,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.

Romokban hever az építőipar: óriási visszaesés 2016-ban Cikk

Az elmúlt évben az építőipari termelés volumene 18,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, amikor 3 százalékos növekedést ért el. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent 2015-höz képest, az épületeké 3,7, az egyéb építményeké 33 százalékkal. A legnagyobb visszaesés az út- és vasútépítő vállalkozások termelésében volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mi fán terem az ingatlan az áfában? Itt van az uniós értelmezés Cikk

2017. január 1-én lép hatályba a 1042/2013/EU tanácsi végrehajtási rendelet. A rendelet jelentősége, hogy több, korábban az általános forgalmi adó szabályok által kevéssé meghatározott fogalmat – mint az ingatlan, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás fogalma – részletesen definiál. Természetesen e fogalmaknak a jogalkalmazásban már 2016-ban is jelentőségük lehet.

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa Cikk

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatóját.

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! 5 évvel ezelőtt cégünk vásárolt egy telket, melyre építettünk, mint magánszemély (építési engedély a nevünkre/magányszemély nevére szólt), emiatt a telek és a felépítmény különválik. Szeretnénk megvásárolni a telket a cégtől. A cég megfizette a rá kivetett illetéket vásárlás után. Kérdésem az lenne, hogy mi után fog illetéket fizetni a magánszemély? A telek vagy az ingatlan után? Külön helyrajzi számra kell-e szedni a telket és a felépítményt? Előre is köszönöm válaszát!

Ideiglenes áramvételezés – Fordított áfaalkalmazás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két áfaköteles adóalany szerződést kötött ideiglenes áramvételezési csatlakozási pont tervezésével, kivitelezésével és engedélyeztetésével kapcsolatos munka elvégzésére. Ez a munka egy nagy volumenű és engedélyköteles munka megvalósulását szolgálja. A nagy munka befejezésével az ideiglenes áramvételezési pontot elbontják. Kérdésem az lenne, hogy ez a tárgyi munka a fordított adózás vagy az egyenes adózás szabálya alá tartozik-e? Mi az egyenes adózás szabályait követjük, hasonlóan az épületek állványozási munkáihoz, hiszen ez ideiglenes "felépítmény", úgymond nem építjük be az engedélyköteles munka részeként. Vagy ez a gondolkodás hibás lenne? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Társasági adóalap-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy a társasági adóról szóló törvény 7. § (1) zs pont alapján lehet-e adóalap-csökkentő a következő tétel? Kft-nk 2013. évben vásárolt egy ingatlant, és a számlán az egyik sorban az szerepel, hogy üzlet, iroda és raktár felépítmény 402,96 nm. Mivel egy tételben szerepel a számlán ez a felépítmény és fizikailag is egy építmény, közös fallal egy fal választja el az irodát és a raktárt, figyelembe vehető-e a raktár épületre a zs pont szerinti adóalap-csökkentő kedvezmény? Köszönettel.

Megkímélt állapot Cikk

Hiába szegény, nem vet ki vagyoni típusú adót az önkormányzatok többsége. Lakásra például tavaly csak minden nyolcadik helyhatóság rótt ki ilyen terhet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close