41 találat a(z) építkezés cimkére

Itt várhatók helyszíni NAV-ellenőrzések a héten Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei novemberben végén megkezdik az ünnepekhez kapcsolódó ellenőrzéseket, így érintettem az édesség- és ajándékkereskedők, de betoppanhatnak még autógumi-szerelőkhöz, pékségekbe, illetve zöldségesekhez is. Továbbra is központi ellenőrzési téma marad a katás szerződések vizsgálata, de még mindig megjelenhetnek a revizorok az építkezéseken is. Az ellenőrök nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket

Itt végeznek helyszíni ellenőrzéseket a héten a NAV munkatársai Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei novemberben sem lesznek tétlenek. A tél közeledtével ellenőrzik az autógumi-szerelő műhelyeket, vállalkozásokat, de NAV-látogatásra számíthatnak piacokon, vásárokon, vendéglátóhelyeken is. Továbbra is központi ellenőrzési téma a katás szerződések vizsgálata. Fókuszban maradnak az építkezések és az ott foglalkoztatott munkavállalók. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket tartsanak.

Ingatlan értékesítése Kérdés

Építőipari vállalkozás számvitele Kérdés

Építkezéshez anyag vásárlása Kérdés

A NAV ellenőreire számíthatnak ezeken a helyszíneken Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei októberben is végeznek helyszíni ellenőrzéseket. Mindenszentek közeledtével NAV-látogatásra számíthatnak a koszorú-, virág- és ajándékkereskedők, de lesznek próbavásárlások vendéglátóhelyeken, zöldség- és gyümölcsárusoknál is.Továbbra is központi ellenőrzési téma a katás szerződések vizsgálata. Fókuszban maradnak az építkezések és az ott foglalkoztatott munkavállalók. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket tartsanak.

Ingatlanépítésnél felmerülő pótmunkák: áfa, illeték Cikk

Építkezésnél a vevők részéről gyakran merülnek fel egyedi, a műszaki tartalomtól való eltérést eredményező kérések, melyek teljesítését a felek jellemzően pótmunkának tekintik. Ilyenkor kérdésként merül fel, hogy ezek a munkálatok önálló ügyletként kezelendőek-e, vagy a felek közötti eredeti jogviszony módosulása folytán annak részét, illetve járulékos elemét képezik-e, és miként adóznak.

Hamis NAV-ellenőr az építkezésen: vádemelés lett a vége Cikk

NAV-ellenőrnek kiadva magát, hamis igazolvánnyal akart bírságolni egy kerekegyházi építkezésen két férfi. Az ügyben négy ember ellen emeltek vádat. A négy férfi közül ketten hamis igazolványokat állítottak ki, ketten pedig azokat felhasználva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreinek kiadva magukat egy építkezésen ellenőrzést színleltek és helyszíni bírságot szabtak ki 2019-ben - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei főügyész szerdán az MTI-t.

Fordított adózású előlegszámla Kérdés

Romlott az építőipari teljesítmény és a szerződésállomány, nőttek az árak Cikk

2020 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitó – közölte a KSH.

Építkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég (zrt.), ahol dolgozom felvette a cégjegyzékébe a 4120 Lakó- és nem lakóépület építése, valamint a 6810. saját tulajdonú ingatlan adásvétele teáorszámokat. Szerződést kötött egy vállalkozóval, aki a zrt. megbízásából, a zrt. tulajdonosának telkén (nem cégtulajdon!) csokos értékesítés céljára lakóházakat épít. Az építkezéshez kapcsolódó anyagok vásárlásáról számlát bocsát ki, mely szerinte nem fordított áfás. A munkadíj sem tartozik a fordított adózás körébe, mivel nem alvállalkozó, hanem fővállalkozó. Ha azonban ő alkalmaz alvállalkozókat az építési munkálatok elvégzésére, szintén nem fordított adós a számlakibocsátás. Például: egy másik cég végezte a telken lévő sufni bontását és a terület előkészítését az építkezéshez, és egyenesen adózó számlát fogadott be. Azaz a vevő a kapott számla alapján visszaigényelhette az áfát. Amint elkészül egy ilyen lakóépület és megfelel a feltételeknek a zrt. értékesíteni kívánja, természetesen 27%-os áfatartalmú számlát bocsát ki. Elnézést a kissé hosszadalmas írásomért, de teljesen meg vagyok keveredve, hiszen átnéztem a 142. §-t, de már abban sem vagyok biztos, hogy jól értelmeztem-e. A cég tulajdonosa állítja, hogy a lakás építése több "szakértő" véleménye szerint nem fordított áfás, sem az anyagbeszerzés, sem a szolgáltatás, azaz a munkadíj. Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm a türelmét és a válaszát.

Céges építési megbízás magántelken Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. tulajdonosa a saját nevén lévő telken, de a zrt. pénzügyi forrásaiból szeretne a CSOK-nak megfelelő lakást építeni. Az építési vállalkozónak – más cég – viszont kétségei vannak, szerinte ez így szabálytalan, törvényellenes. Kérdésem az: valóban igaza van az építési vállalkozónak, vagy el lehet kezdeni az építkezést? Szíves válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Bontás, építés Kérdés

Adott egy építési beruházás, amelynek része egy épületbontás (istálló). Ugyanarra a helyszínre a bontást követően új épületet építenek. A bontás a helyi hatóság tájékoztatása alapján nem építésengedély-köteles, az új épület építése pedig igen. Szeretném az állásfoglalásukat kérni arról, hogy a bontást, valamint az új építést fordított adózással, vagy egyenes adózással kell kiállítani.

Iparűzési adó építőipari cégnél Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Cégünk tevékenysége: 6810 - Saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A kft. lakóparkban családi és ikerházakat épít, amiket magánszemélyeknek értékesít. Két kérdésünk az iparűzési adóra vonatkozna. Elsőként az adóalap meghatározásában kérnénk segítséget. Az értékesítés árbevételével szemben milyen csökkentő tételeket vehetünk figyelembe? Második kérdésünk az lenne, hogy a cég székhelye Pomázon található, de a házak építését Mogyoródon végzi, generálkivitelező igénybevételével. Mogyoródon nem rendelkezik telephellyel és Pomázon nem végez tevékenységet. Ebben az esetben hova kell megfizetni az iparűzési adót? Megosztás esetén milyen módszer használata szükséges az arányosításhoz? Válaszát előre is köszönve: M.Gabriella

Fordított adózás – fuvardíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építkezésről földet szállítunk el. Cégünk fuvardíjat számláz ki az elszállított mennyiség alapján. Rendelkeznek építéshatósági engedéllyel. Nekem a föld szállítását fordított vagy egyenes áfával kell számlázni? Köszönettel: Kukuják Rita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close