14 találat a(z) életkor cimkére

Örökbefogadói díj Kérdés

Az új építésű lakás szerzésének illetékmentessége, kedvezménye II. rész – Példák Cikk

Cikkünk első részében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) vonatkozó előírásait ismertettük, jelen írásunkban pedig példákkal illusztráljuk a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett új lakás megszerzése illetékmentességének, kedvezményének szabályát.

Babaváró hitel: újabb részletek a bankok jövedelmi, életkori elvárásairól Cikk

Apránként derülnek ki a részletek arról, melyik banknál, milyen feltételek mellett lehet július 1-jétől babaváró hitelt igényelni.

Így kell kiszámolni a gyes után visszatérők szabadságát Cikk

Egy munkáltató a kétgyermekes, a szülési szabadságáról visszatérő anyuka szabadságáról érdeklődött. Hány nap szabadság jár a részére az idei évi időarányos szabadságával együtt? Születési ideje: 1983. 04. 27. Munkaviszony kezdete: 2014. 02. 01. Keresőképtelen: 2014. 09. 01-jétől. Első gyermek születése: 2014. 09. 06. Második gyermek születése: 2017. 05. 20. 2019. 04. 01-jétől már a szabadságát tölti. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Életkora miatt nem kap hitelt? A GDPR szabályait is sértheti a bank Cikk

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) esetjoga most kezd kialakulni, hiszen a szabályrendszer csak egy éve vált alkalmazhatóvá az unió területén. Egymás után jelennek meg a tagállami döntések, melyek a rendelet kiterjesztő értelmezését vetítik előre. Az egyik ilyen döntés egy hitelintézet életkori adatokra támaszkodó hitelezési gyakorlatát bírálta.

Magasabb fizetést kapott a fiatalabb, képzetlenebb dolgozó, döntött a Kúria Cikk

Két munkavállaló közötti eltérő díjazás alátámasztására nem vehetők figyelembe olyan tényezők, amelyek a munkavállaló felvételének idején még nem határozhatók meg objektíven – döntött a Kúria az Mfv.III.10.707/2017/7. számú ügyben.

Éves rendes szabadság megállapítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mit tehet a munkavállaló, ha munkáltatója az éves rendes szabadságát a törvényben meghatározottaktól eltérően állapítja meg? A munkáltató a dolgozóinak egységesen 21 nap (kivehető) szabadságot állapít meg 1 évre, függetlenül az életkortól. A 21 nap és a ténylegesen járó szabadság közötti differenciát saját hatáskörben lepapírozza (szabadságengedélyen kiírja) és a munkavállalót kötelezi annak aláírására. Köszönöm a választ.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. többségi tulajdonos vezérigazgatója 4 éven belül nyugdíjba megy. Szeretnénk a havi bruttó 500 ezer forintos fizetését 300 ezer forintra csökkenteni és 200 ezer forintot minden hónapban 4 éven keresztül önkéntes nyugdíjpénztárba utalni adomány formájában, vélhetően így magasabb nyugdíjra számíthat. A vállalkozásnál jelenleg a dolgozók és a vezérigazgató is cafeteria formájában kapnak nyugdíjpénztári hozzájárulást, de adományt nem. Mivel a vezérigazgató úr az egyetlen 1957-ben született dolgozó, így belső szabályzatban rögzítenénk ezt a tényt, és a pénztárral is ilyen megállapodást kötnénk, a születési évre hivatkozva. Álláspontja szerint a fent leírtak szerint életkor alapján történő adományozás megfelelő lehet-e, lehetnek-e esetleges adóügyi, munkaügyi következményei az elképzelésünknek?

Pótszabadság fordulónapja? Kérdés

Ha valaki 1979.03.13-án született, vagyis 2017.03.13-án lett 38 éves, akkor 6 vagy 7 nap pótszabadságra jogosult? Vagyis a besorolásnál az elért vagy a megkezdett évet kell figyelembe venni? Köszönettel

Ezért nem jók a magyarok életkilátásai Cikk

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki – derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.

Családi pótlék 20. év betöltésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló gyermeke júniusban töltötte be 20. életévét. Jelenleg még középiskolába jár (szeptembertől is), költözés, 0. évfolyam miatt húzódott el neki. Meddig jár az édesapának a családi pótlék, van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége vagy egyéb teendője? Köszönettel: Vágner Emília

Elveszik a ki nem vett szabadság? Cikk

Hogyan járjon el a munkáltató, ha megállapodott a munkavállalókkal az előző év végén, hogy átviszik a következő évre az életkor szerinti szabadságnapokat, és azokat március 31-éig kiveszik a dolgozók, de erre nem került sor? Ilyen esetben elvesznek a szabadságnapok a határidő után? Mit tehet a munkáltató, ha a dolgozók nem vették ki a szabadságnapokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Szabadság a négyzeten: így jár a gyed és a gyes után Cikk

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Csok Kérdés

Élettársak vagyunk 3 közös kiskorú gyermeket nevelünk, ilyenkor is 40. év alattinak kell lenni, vagy csak azoknak, akik gyermeket vállalnak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs