23 találat a(z) átlépés cimkére

Mit tehet a megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja, ha még mindig tagként tartják nyilván? Cikk

Megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja nyilatkozat hiányában átkerült az állami nyugdíjrendszerbe, de a megszűnt magánnyugdíjpénztár még mindig tagként tartja nyilván. Mit tehet a magánnyugdíjpénztár tagja annak érdekében, hogy állami nyugdíja 100 százalékban kerüljön megállapításra? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Átalányadózó átlépése katásnak Kérdés

Szünetelő katás vállalkozó átlépése átalányadóba Kérdés

Szja, átalányadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az szja törvény 53. § (3) bekezdés g.) pontja szerint 2016. január 1-jétől átalányadózást folytató közúti áruszállító egyéni vállalkozó – év közben – 2019. március 1-jétől átléphet-e a kisadózás adózási formában és lehet-e ettől az időponttól kisadózó egyéni vállalkozó? Szja-bevallásban mikor és hogyan jelenthető az átalányadózás 2019. február 28-ai megszüntetése? A szíves válaszadását előre is köszönöm.

Kivából katába átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva hatálya alatt működő betéti társaság szeretne átlépni a kata adózási módba. A katatörvény alapján a adózás hatálya alá év közben is be lehet lépni. Kérdésem: a kivából ez esetben kikerülhet-e év közben, például december 1-től, vagy ebben az esetben is szabályosan ki kell jelentkezni december 1. és 20. között, és csak következő év január 1-től választhatja a katát? Köszönöm Kovács Erzsébet

Katából kivába Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy katás bt.-t nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért ki kell lépnie a kataalanyiságból . Kérdéseim: 1. Ez esetben áttérhet a katáról kivára? (A kiva belépési feltételeknél nincs felsorolva ez a típusú büntetés, csak a kiva adóalanyiság megszünésének eseténél szerepel.) 2. Katából kivára történő átlépés esetén kell-e beszámolót közzétenni (esetleg a nyitó mérlegről)? Köszönettel

Kiva: átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy kivába évközben átlépő cégek köztes mérlegét közzé kell-e tenni az Igazságügyi Minisztérium honlapján. Köszönöm szépen.

Őstermelő áfázna, hogyan léphet át az áfakörbe? Cikk

Őstermelő nagyértékű beszerzésével összefüggő áfalevonás miatt év közben átlépne az áfakörbe. Van-e erre lehetősége? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Társasági adóból átlép a kivába Kérdés

A kérdésem: ha a társasági adóból valaki átlép 2018. 01. 01-jén a kivába, akkor a 2017. évben még képezhet-e fejlesztési tartalékot?

Időszakos elszámolású ügyletek evába belépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem volt még evába átlépő, számviteli törvény hatálya alatt maradó ügyfelünk. Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi ügyleteket hogyan kell kezelni átlépéskor. Időszakos elszámolású árbevétel, számla kelte 2018.01.05., számla teljesítési időpontja és fizetési határideje 2018.01.15. Tartalma szerint a teljesítés 2017. december havi. Bejövő számlaként szintén van hasonló számlánk. A számviteli törvény szerint el kell-e számolni az árbevételt és a költséget 2017-re? Keletkezik-e fizetendő, illetve levonható áfa? A NAV telefonos ügyfél szolgálatán azt a választ kaptam, hogy a számla kibocsátásakor evaalany, tehát evás bevétel és evás időszak alatt keletkezett költség, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik, áfát nem vonhat le. Hogyan járok el helyesen. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Mlinár Jánosné

Evás bt. átlépése kata alá, áfastátusz megítélése Kérdés

Evás bt. 2017. évi bevétele 12 millió Ft + áfa volt, és 2018. februártól átjelentkezne kata alá. Kérdés, hogy választhat-e alanyi adómentességet áfában 2018. évre, ha bevétele várhatóan meghaladja a 8 millió Ft időarányos részét? Valamint, amennyiben az általános szabályok szerint jelentkezik be áfa alá, milyen gyakorisággal kell a 1865 bevallást benyújtania? Előre is köszönöm!

Kiva választásakor a pénztár összege Kérdés

Ügyfelem 2018. január 1-jével a taoból átlépve kiva adózást választott. Jelenlegi pénztári állománya magasabb, mint a mentesített keretösszeg. Elégséges-e 2018. december 31-ére 'rendeznie' a pénztár összegét ahhoz, hogy ne járjon többlet adófizetési kötelezettséggel a választása? Köszönöm ha válaszolnak, CsK

Alanyi mentességi értékhatár átlépése az áfában Cikk

Milyen tételeket kell figyelembe venni az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor? Mit kell tenni az értékhatár átlépésekor? Összefoglaltuk.

Kiva és a fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szeretne áttérni a kivára. Számos fejlesztési tartalékból vásárolt tárgyi eszköze van, amelyek értéke még nem csökkent nulla értékre. Ezen kívül több milliós fejlesztési tartaléka is van, amelyet még nem használt fel. Véleményem szerint a fejlesztési tartalék képzésekor nem elengedett adó, hanem halasztott adó keletkezik. Mi lesz ezek sorsa, ha a cég kilép a társasági adó hatálya alól, mielőtt ezt megfizette volna? Egyáltalán lehetséges így átlépni a kivába? És ha igen, akkor mi lesz a sorsa ezeknek a tételeknek ? Köszönettel

Áfahatár-átlépést követő számla helyesbítés Kérdés

Sajnos többször előforduló probléma, hogy a vállalkozó nem figyeli az áfahatárt (hiszen például a katás vállalkozónak nem is kell könyvelő...). Mi a helyes eljárás az olyan esetben, amikor a felek egy konkrét árban egyeznek meg, de utólag kiderül, hogy az eladó már napokkal korábban átlépte az áfahatárt, mint a tényleges teljesítés? A vevő a teljesítés napján készpénzben ki is egyenlítette az ellenértéket, természetesen számla ellenében, melyet az eladó még alanyi mentesként állított ki. Kérheti-e az eladó a teljesítésre az áfa összegét, vagy az általa megkapott összeg tekintendő bruttó bevételnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1