242 találat a(z) áfatörvény cimkére

Fotós adószámos magánszemély Kérdés

Ügyfelem fotókat készít, melyeket adószámos magánszemélyként az Európai Unió területén és az unión kívüli területeken lévő galériákba (kiállításokra, rendezvényekre) magazinoknak értékesít. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett, és EU-adószámmal is rendelkezik. Az értékesítés módja alapvetően kétféle lehet, egyik esetben a partner interneten kapja a fotókat, és úgy használja fel azokat, másik esetben ügyfelem készíti el a fotó képét (nagyítás, keretezés), és postázza külföldre. A bekeretezett képek akkor válnak értékessé (műtárggyá), ha azokra az aláírás rákerül. Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre: – Ez az értékesítés az áfatörvény szerint termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? – Amennyiben szolgáltatásnyújtás, hol van a teljesítés helye? – Ügyfelemet milyen szja- és eho-, vagy egyéb adófizetési kötelezettség terheli a befolyt bevétellel kapcsolatban? – A fotókat jellemzően külföldön (például Romániában) készíti, mellyel kapcsolatban utazási és szállásköltségei merülnek fel. Több fotót készít, és nem lehet tudni előre, hogy melyiket tudja majd értékesíteni, tehát a költségek nem a konkrét bevételhez kapcsolhatók, hanem a fotózási tevékenységhez. Elszámolhatja-e költségként a befolyt bevétellel szemben ezeket a tételeket? Előre is köszönöm a válaszukat.

Bolti kiskereskedelemre vonatkozó különös adózási mód Kérdés

Nem találom az áfatörvényben a különös adózási módot, azt olvastam, hogy ez 2004 óta kikerült az áfatörvényből. Van egy bolti kiskereskedelmi vállalkozó, aki a mai napig igy számolja az áfafizetését. Most, hogy megkapta az új pénztárgépet, gondolkozott el, hogy most melyikbe üsse az eladott árukat, mivel eddig egy regiszterbe ütötte az eladásait, év végén a beszerzéseit kigyűjtötte, valamint a leltár alapján a képlet alkalmazásával állapította meg a fizetendő áfáját. Mit csináljon?

Áfatörvény változása: tippek a káros hatások kivédésére Cikk

Kevesebb, mint két hónap van hátra, s ha minden marad így, akkor július 1-jén hatályba lépnek az áfatörvényben azok a változások, amelyek az időszakos elszámolás alá eső ügyletek sajátos teljesítés-meghatározását érintik. A következőkben, a felkészülést segítendő, két ötletet adunk közre, amelyek tompíthatják a változás káros hatásait.

Pénzügyi gondokat okoz az áfatörvény változása Cikk

Likviditási gondokat okozhat az áfatörvény júliustól hatályos módosítása azon cégeknél, amelyek a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el. Erre a továbbiakban nem lesz lehetőség, ezért gyakorlatilag előlegezniük kell az áfát – írja a piacésprofit.hu.

Áfaszabályok, amelyekről lehet, hogy még nem is hallott? Cikk

Az Európai Unió Tanácsa által hozott végrehajtási rendelet (vhr.) kiemelt jelentőséggel bír az általános forgalmi adózásra (áfa) vonatkozó előírások között, a tapasztalatok szerint azonban sok adózó még azzal sincs tisztában, hogy egyáltalán léteznek a rendeletben foglalt, kötelezően alkalmazandó szabályok. A rendelet legfontosabb rendelkezései az adóztatandó ügyletek teljesítési helyéhez kötődnek. A vhr.-ben foglalt rendelkezések – bárminemű külön feltétel nélkül – teljes egészében kötelezőek és valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazandók.

Befektetési arany jutalék Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett kft. befektetési arany értékesítési szolgáltatást fog közvetíteni közösségi adóalany (német cég) részére. A 2014. évre vonatkozó befektetési arany közvetítői jutalék értékét melyik áfabevallási soron kell feltüntetnie a kft.-nek? Az A60-as összesítő nyilatkozatban fel kell-e tüntetni a jutalék összegét? A német cégnek kiállított jutalékszámlán melyik paragrafust kell hivatkozásként feltüntetni az áfatörvényből? A számla kiállító és vevő cég közösségi adószámát fel kell tüntetni a számlán? Amennyiben magyar vagy külföldi nem adóalany magánszemélynek értékesít a kft. befektetési aranyat, akkor azt áfa szempontból hogyan kell kezelni? Várom mielőbbi válaszukat! Előre is köszönöm!

Árufuvarozás Kérdés

Egy fuvarozással foglalkozó vállalkozó Ausztriába szállított termékeket. A megrendelő ausztriai adóalany, aki Magyarországon vásárolt termékeket. Jól gondolom, hogy az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen kell kiszámlázni a fuvarozási díjat? Számlázásnál mire kell figyelni?

Használtcikket ad, vesz? Minden, amit a számlázásról tudnia kell Cikk

Hogyan kell dokumentálniuk (bizonylatolniuk) tevékenységüket azoknak a használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó adózóknak, akik viszonteladóként is tevékenykednek, milyen adatokat kell feltüntetniük a számlákon? Milyen változásokat hozott az új Ptk.?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozna, hogy mi minősül cégautóadó szempontjából személygépjárműnek, amely után meg kell fizetni a cégautóadót: Az áfatörvény szerint vtsz. szám szerint kell elkülöníteni a járműveket, itt aszerint dönthető el tudomásom szerint, hogy levonható-e egy autó áfája (alapesetben, kivételektől eltekintve), hogy milyen vtsz szám alá tartozik a gépjármű. Viszont cégautóadó tekintetében úgy tudom, hogy a szja-törvény szerinti megfogalmazást kell alapul vennem, vagyis azt (többek közt), hogy eléri-e az autó megengedett együttes össztömege a 2500 kilogrammot, illetve azt, hogy a vezetőn kívül még 8, illetve max. 2 személy szállítására alkalmas-e. Ez azt jelenti az én értelmezésemben, hogy lehet, hogy van olyan autó, melynek áfáját nem lehet levonni (például egy személyszállító 9 személyes kisbusz), viszont cégautóadót nem kell rá fizetni. Jól gondolom? Köszönöm válaszukat előre is: Tekeli Tímea

Utazásszervező árrés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Utazási iroda, ha saját szervezésű utat szervez utasainak, akkor elviekben az árrés-adózás szabályai szerint kell eljárni. De az áfatörvény 211. §-a kimondja: (1) Abban az esetben, ha az utazásszervezési szolgáltatás teljesítéséhez szükséges, a 206. § (1) bekezdésének a) pontjában említett más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtás,termékértékesítés teljesítési helye a Közösség területén kívül van, az utazásszervezési szolgáltatás nyújtása a 110. § (1) bekezdésének értelmében – mint közvetítői szolgáltatás nyújtása – mentes az adó alól. Így, ha a saját szervezésű út a Közösség területén kívülre esik, akkor mentes az adó alól, és nem is vonatkozik rá az árrés adózása? Vagy, ha igen, akkor miért, mert értelmezésünk szerint emiatt nem érvényesül az árrés áfa, illetve adó. Segítségüket előre is köszönöm!

Számla? Nyugta? A NAV megmagyarázza Cikk

Lehet-e ugyanazon ügyletről számlát és nyugtát is kiállítani? A NAV értelmezést adott ki az áfatörvény szabályairól.

Áfatörvény: viszontválasz az NGM közleményére Cikk

Miután a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megtisztelt – valószínűleg nem szerény személyemet, mint inkább az adózók széles körét – azzal, hogy közleményben reagált a „Rendelettel írta felül az NGM az áfatörvényt! Számlásoknak is jelenteniük kell” címmel megjelent cikkemre, úgy illendő, hogy arra válaszoljak.

Vigyázzon, hogyan kérdez a NAV-tól! Így kaphat rossz tanácsot Cikk

Hogyan ne kérdezzünk az adóhatóságtól? – ezt példázza az alább ismertetendő, megtörtént eset.

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó Brüsszelben végezne magánszemély részére árnyékolástechnikai berendezés (napellenző)felszerelését. Ehhez a napellenzőt Magyarországon vásárolja meg magyarországi gyártótól, és szeretné azt kivinni az országból. Termékértékesitést és/vagy szolgáltatásnyújtást végez-e az Áfa tv.szerint,é s hogyan kell számláznia a belga magánszemély felé? Hogyan tudja adómentesen kivinni a napellenzőt, milyen igazolások kellenek ehhez? Kell-e felszámitania a számlában áfát? Üdvözlettel várom válaszát.

Amit minden külföldi cégnek tudnia kell, ha Magyarországon akar eladni Cikk

Hogyan értékesíthet rendszeresen Magyarországon egy külföldi illetőségű cég, és milyen bevallási kötelezettségeknek kell eleget tennie? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs