hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az automatákba dobott pénzek, zsetonok adózása, elszámolása

  • Kneitner Lea, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

A karácsonyi rendezvények, vásárok kapcsán sokakat érdekel, hogy milyen bejelentési kötelezettségei vannak a kezelőszemélyzet nélküli automaták üzemeltetőinek. A berendezésbe bedobott zsetonok vagy pénzek bizonylatolása, adózása, számviteli elszámolása is kérdéseket vet föl.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 167. §-a szerint mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha

 c) kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés útján teljesíti termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását.

Vagyis a számlálóval rendelkező gépeknél nincs nyugtaadási kötelezettség, azonban az áfatörvény 159. §-a és 165. §-a értelmében az adóalany köteles számlát kibocsátani, ha ezt a szolgáltatás igénybe vevője kifejezetten kéri.

A számvitelről szóló törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 165. §-ának (1) bekezdése szerint minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni).

Az automatáknál olyan beépített számláló berendezésnek kell működnie, amely az utólagos módosítás lehetőségét kizárva, hitelesen rögzíti az automatába bedobott (az automata által elfogadott) készpénzmennyiséget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor kell számviteli bizonylatot készíteni, miről kell rendelkeznie a pénzkezelési szabályzatnak, valamint mire és hogyan kell még alkalmazni az áfatörvényt és az szja-törvényt!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alanyi áfamentes határ, számlázás nem EU-s országba

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31