895 találat a(z) áfalevonás cimkére

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adóalanytól terméket szerzünk be. A közösségi adóalany állítja, hogy van közösségi adószáma, azonban az adatbázis azt érvénytelennek hozza ki. A számlára ráírta, hogy adómentes közösségi értékesítés. Kérdésem, hogy kezelhetem-e az ügyletet úgy mint közösségi beszerzés? A fizetendő áfát megállapítom, és levonásba is helyezhetem? Függetlenül attól, hogy nem tudok megbizonyosodni arról, hogy érvényes-e az uniós adószáma?

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. venni akar (tehát nem lízingel) egy személygépkocsit, amit a megvétel napját követően rögtön bérletbe is ad. Levonható-e a személygépkocsi áfája ebben az esetben, vagy csak termékértékesítés esetén? A kft. a tevékenységi körébe felvette a személygépkocsi-kölcsönzést.

Személygépkocsi előlegének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személyautót kíván vásárolni. A megrendelés fixálásához előleget kellett fizetni. Az autó nyílt végű pénzügyi lízing keretében kerül finanszírozásra. Az előleg áfája tudomásom szerint nem vonható le. Avagy 50 százalékos mértékben levonható?Köszönettel válaszát: Tomayerné

Egyéni vállakozó áfalevonási joga Kérdés

Egyszeres könyvelést vezető egyéni vállalkozó bejövő (folyamatos teljesítésű) átutalásos számla áfája mikor vonható le? A teljesítés időpontjában (2019. 01. 02.)? Vagy a kifizetés időpontjában (2018. 12. 21.)? A számla kelte: 2018. 12. 20., a teljesítés időpontja 2019. 01. 02. Fizetési határidő: 2019. 01. 02. A számla kiegyenlítése 2018.12.21-én teljes egészében megtörtént.

Áfalevonás személygépkocsi-vásárlásnál/bérlésnél (nyílt végű lízingnél) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Kft. személygépkocsit vásárol/bérel. Minek minősül, ha a futamidő 36 hónap, a konstrukció típusa: nyílt végű pénzügyi lízing., az 1. rész 3 937 000 forint + áfa (27%) 1 063 000 forint Havonta a lízingértesítő alapján törlesztőrészlet van, a maradványérték bruttó 2 364 000 forint. A kft. meg kívánja vásárolni 36 hónap után a személygépkocsit. A leírt gazdasági eseménynél alkalmazható-e a 2019.01.01-én módosított áfatörvény 124. § (4) bekezdése és a 125/A § szerinti 50 százalékos áfalevonás? Vagy, mivel tudjuk, hogy a futamidő végén meg kívánja vásárolni a személygépkocsit a kft., az áfa semmilyen arányban nem vonható le. Bruttó összegen nyilvántartásba vesszük, és értékcsökkenést számolunk el. Várom gyors válaszukat. Tisztelettel: V.M.

Áfalevonás érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk – magyarországi fióktelep – alanyi adómentességet választott alapításkor. 2018. évben 100 százalékban svájci tulajdonba került a cég. Ezt követően a felmerült költségeik egy részét megtéríttetik az anyacéggel, melyről számlát állítanak ki. A fióktelep más számlát nem állít ki (soha nem is számlázott). Az anyacég 8690 – Egyéb humán-egészségügyi szolgáltatást nyújt (köldökvértárolás). Áfaalanyiság választása esetén levonhatóvá válik-e az igénybe vett szolgáltatások számláinak áfatartalma (például adminisztrációs tevékenység, szórólapok, rendezvényszervezők díja stb.)? Az áfatörvény 85. § (1) bekezdés d) pontja alapján a tevékenység, amit végeznek mentes az adó alól. Ellenben nem a hivatkozott pontban végzett tevékenységet számlázzák (anyacég számláz közvetlenül), hanem a Magyarországon felmerült költségeiket. Mi alapján kell megközelíteni a kérdést? Levonható-e az az áfa, mellyel szemben nem realizálnak árbevételt? Vagy a költségek megtéríttetése alapot ad rá? Válaszukat előre is köszönöm! Beáta

Ingyenes szolgáltatásnyújtás II. Kérdés

Tisztelt Bartha László! Szeretnék visszakérdezni az első kérdésemre, miszerint a cég az ingyenes szolgáltatásnyújtáshoz külső szolgáltatókat is igénybe vesz, ezen számlák áfatartalmát levonhatja-e? Ha jól gondolom, az ingyenes szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatásokat már a felmerüléskor kell először minősíteni, hogy akár csak részben is vállalkozásidegen célból vagy vállalkozás érdekében felmerültek-e fel. Mert, ha vállalkozásidegennek minősül a cél, akkor eleve nem vonható le a külső szolgáltatói számlák áfatartalma. Ez esetben fel sem merül az ingyenes szolgáltatásnyújtás miatti áfakötelezettség. Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2015-ben vásárolt személygépkocsit, melyet üzleti és magáncélra használt. A vásárláskor nem igényelte vissza az áfát, és cégadutóadót fizetett az azóta eltelt időben. A kft. most bérbeadná a személygépkocsit egy másik kft.-nek. Ebben az esetben utólag élhet-e a bérbeadás miatti áfalevonási jogával, és ha igen, milyen mértékben?

Bérelt személygépkocsi első törlesztő áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit "bérelt". 90 százalékban határoztuk meg a magáncélú használatot. Útnyilvántartás alapján a magáncélú használat továbbszámlázásra került. Amennyiben 2019. január 1-jétől nem kívánunk útnyilvántartást vezetni és az 50 százalékos áfalevonási hányadot alkalmazzuk, kell-e arányosítani az első nagy összegű törlesztőrészlet áfalevonási hányadát? A további törlesztőrészletek áfalevonásával úgy gondolom nincs gond, mivel azokat alátámasztják az útnyilvántartások.

Ingatlan áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor a cég az általános szabályok szerinti áfát alkalmazza, és vesz egy régi lakóépületet, amit felújit, abban az esetben a felújitás áfája levonható? Tekintve, hogy az értékesítés két évnél régebben használatba helyezett ingatlan esetében áfamentes. Köszönettel:

Ingyenes szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Márkakereskedelmi rendszert működtető cég a márkakereskedők hatékonyabb működése érdeben egységes irányítási és elosztási informatikai rendszer szükségességéről döntött a márkakereskedőkkel. A közös céloknak legmegfelelőbb informatikai rendszer bevezetéséhez szükséges előkészítő feladatokat, majd a rendszer éles indulásáig szerződésben meghatározott szolgáltatásokat ingyenesen fogja juttatni a márkakereskedőknek. A cég gazdasági érdekében áll egységes informatikai rendszer létrehozása: megvalósulhat az egységes kereskedelmi adatkezelés, rálátása lesz a teljes informatikai rendszerre, a gazdálkodás eredményességét javító kimutatásokhoz juthat stb. A márkakereskedők beszerzéseik kb. 70%-át a cégtől közvetlenül vagy ügynöki szerződés keretében bonyolítják, nincs kizárólagosság kikötve. Az ingyenes szolgáltatásnyújtáshoz a cég igénybe vesz külső szolgáltatókat is. Kérdés, hogy ezen szolgáltatások áfatartalmát levonhatja-e? Mivel az ingyenes szolgáltatásnyújtásra nem vállalkozásidegen célból kerül sor, hanem szoros üzleti érdekből, ezért keletkezik-e a cégnek áfafizetési kötelezettsége az ingyenes szolgáltatásnyújtás címén? Válaszát előre is köszönöm!

Megjelent a februári VálaszAdó Cikk

Adózási újdonságokban bővelkedett az év eleje, összeállításunkban legérdekesebb cikkeinket gyűjtöttük össze, különféle témában, mint például a szochokedvezmények változása, az szja-ból érvényesíthető személyi kedvezmények bővülés, visszamenőleges érvényesítése, a nyugdíjasok foglalkoztatása, áfalevonás, társaság érdekeivel ellentétes tevékenységet folytató tagjának kizárása, munkaügyi papírok őrzése, új veszteségelhatárolási szabályok.

Gépjármű-kereskedő Kérdés

Különbözet szerinti adózást választó kereskedő EU-s beszerzéssel kapcsolatos költség áfáját levonásba helyezheti-e ?

Stresszoldó eszközök adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Irodánkba stresszoldás céljából dartstáblát szeretnénk vásárolni. Adózás szempontjából kell valamilyen költséggel számolni (reprezentációnak minősül), illetve levonható az áfája? Előre is köszönöm a válaszát.

Személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózónán 2018.01.01 dátummal megjelent "Költségelszámolás és áfa" személygépkocsi-javításhoz kapcsolódó áfakérdést (https://adozona.hu/kerdesek/2017_12_29_koltsegelszamolas_es_AFA_dfh) kiegészítve kérném válaszát arra, mi a helyes áfaelszámolás akkor, ha a személygépkocsi-javításhoz az alkatrészt a szerviz szerzi be, szereli be. Ebben az esetben én a gépjármű komplett javítását rendelem meg, mely tartalmazza majd a szerviz által beszerzett anyag költségét és a szerviz által teljesített szolgáltatási díjat is. Ebben az esetben az áfatörvény 124. §-ának (4) bekezdését kizárólag a számla szolgáltatási részére lehet alkalmazni, vagy a számla teljes végösszegére? A főszolgáltatás (50%-a levonható) áfabeli sorsát osztja a mellékkötelem áfamegítélése (anyag javításhoz)? Válaszát, segítségét megköszönve.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close