Zűrös áfaügyek: nem hajlandó módosítani a számlát a szolgáltató, levonható-e a forgalmi adó?

  • adozona.hu

Az adóköteles tevékenységhez használt áramról az E.ON által kiállított költségszámlákon nem szerepel a vevő adószáma. Az áramszolgáltató az adózó többszöri írásbeli és szóbeli megkeresésére sem javította a számlákat. Az adózó eddig nem igényelte vissza a számlák áfatartalmát, várt a számlahelyesbítésekre, de mivel nagy összegről van szó, és régóta húzódik az ügy, szeretne élni az áfalevonási jogával. Ezt jogszerűen megteheti-e? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Az adólevonási jog feltétele a szabályszerűen kiállított számla – szögezte le válasza elején szakértőnk. Bár az áfatörvény 127. paragrafusának (1) bekezdése csak azt írja elő, hogy az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a 120. paragrafus a) pontjában említett esetben a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla, az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról szóló 3012/2017. NAV-útmutató korlátozóbban fogalmaz.

Az útmutató 46. pontja szerint az áfatörvény előírásai alapján az előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonásba helyezésének együttesen megkívánt tartalmi feltételei közé tartozik – egyebek mellett –, hogy

– a számlát valós adóalany állítsa ki,
– a számlát az azon feltüntetett adóalany felek között végbement valós gazdasági eseményről állítsák ki, és
– a számla minden, az áfatörvény által előírt kötelező adattartalom körébe tartozó adata helytálló legyen.

Az alakilag a jogszabályi előírásoknak megfelelő számla csak abban az esetben jogosítja a számlabefogadó adóalanyt adólevonásra, ha az tartalmilag hiteles, annak minden adata valós és helytálló.

Azaz a magyar adóhatósági gyakorlat megköveteli a szabályszerű számla meglétét, anélkül kockázatos az adólevonás.

A közösségi joggyakorlat a szigorú előíráshoz képest megengedőbb álláspontot képvisel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs