Utalványok az áfa rendszerében

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Gyakori, hogy az adóalanyok termékeiket, szolgáltatásait különböző kedvezményekkel próbálják népszerűsíteni. Például pontgyűjtő kártyára plusz pontot kapnak a vásárlók, vagy újságból kivágott papír bemutatása ellenében árengedményt szereznek. Ezek olyan utalványok, melyek árengedményre jogosítanak, így a Tanács 2016/1065-ös irányelv (4) alapján nem minősülnek az áfa szempontjából utalványnak. Utalvány csak az lehet, melynek beváltása kizárólag termékre és szolgáltatásra vonatkozik, úgy, hogy a termék/szolgáltatás véglegesen fizetendő árát nem érinti.

Ez a gyakorlatban mit is jelent? Ha például egy magánszemélynek van egy 10 ezer forint értékű ruházati utalványa és mellé pontgyűjtő kártyáján 5 ezer forintnyi értékű pont, amelynek keretében 10 százalék árengedményre jogosult, akkor a pontgyűjtő kártya nem minősülhet utalványnak, mivel az árengedményre jogosít. Tehát az utalvány olyan eszköz, amelyet termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás ellenértékeként, illetve rész-ellenértékeként kell elfogadni, és amely esetében magán az eszközön vagy a kapcsolódó dokumentációban – beleértve az eszköz általános szerződési feltételeit is – fel van tüntetve az igénybe vehető termékeknek, illetve szolgáltatásoknak vagy azok potenciális értékesítőinek/szolgáltatóinak a megnevezése. Ezen utalványokon belül kétféle típusa van az utalványoknak:

• Egycélú

• Többcélú

Az egycélú utalvány olyan utalvány, amelynek esetében az utalvány kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termékek, illetve szolgáltatások értékesítésének és nyújtásának teljesítési helye, valamint az adott termékek, illetve szolgáltatások után fizetendő áfa összege. Az egycélú utalvány értékesítése az áfatörvény 18/A § (1) bekezdés alapján adókötelezettséget teremt abban a pillanatban, amikor értékesítik, azaz úgy kell kezelni, mintha a terméket/szolgáltatást eladtuk volna. Ez azt jelenti, hogy amikor eladtuk, akkor kell számlát is kiállítani, és arról az időszakról szóló áfabevallásban kell szerepeltetni, nem pedig akkor, amikor a beváltása megtörténik. Ez azzal jár, hogy az egycélú utalvány beváltása adómentes ügylet lesz. Számlázás szempontjából helyes eljárás a számlán nemcsak feltüntetni azt a szöveget, hogy „utalvány”, hanem meg kell adni az utalvány tárgyát és az utalvány azonosítóját is.

Legyen Ön is tagja az Adózóna interaktív Adóklubjának, ahol szakmabeliekkel találkozhat, és szakértőink személyesen válaszolnak kérdéseire!

A többcélú utalvány minden olyan utalvány, amely nem minősül egycélúnak. Ebben az esetben az utalvány megvásárlásra/megszerzése önmagában nem adóköteles tényállás, az áfa szempontból akkor keletkezik, amikor a többcélú utalványt beváltják. Ez egyébként nem mentesít a számlázás alól, csak az áfa megfizetése és bevallása a beváltás időpontjában történik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen szabályok vonatkoznak az utalványok továbbértékesítésére, elszámolására és beváltására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs