583 találat a(z) áfakulcs cimkére

Új közteher januártól a szálláshely-szolgáltatóknak Cikk

Január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is, cserébe, hogy 5 százalékra csökken a jelenlegi 18-ról – figyelmeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Áthúzódó szolgáltatás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa 5%-ra csökken 2020. január 01-jétől. A vendég decemberben érkezik és januárban távozik. Hány százalékos áfával állítom ki a számlát, ha előre fizet vagy ha távozáskor állítom ki a számlát, mert akkor fizet? Köszönettel: Csuhainé

Ingatlanértékesítés jogátruházás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 15 lakásos társasházat építő társaság (kft.) 2019-ben magánszemély megrendelői felé 5%-os áfa felszámításával előlegszámlát (átlag 10%), illetve szerződésben meghatározott és dokumentált (építési napló, műszaki ellenőr) készültségi foknál (80%) részszámlát állított ki. Az előleg a résszámlában nem került elszámolásra, mivel a szerződés úgy rendelkezik, hogy az előleggel a végszámlában számolnak el. A birtokbaadás, végszámla-kiállítás várható időpontja 2020. április – május. 2020-ban, birtokbaadás előtt az egyik vevő "jogátruházással" át adja szerződéses jogait és kötelezettségeit egy másik magánszemélynek. A társaság részéről van-e számlázási kötelezettség a jogátruházás időpontjában? Ha van, akkor milyen teljesítési idővel, milyen áfával kell azt számlázni? Végszámla-kiállításkor az „új” vevő részére az előleg beszámításával milyen számlát kell kiállítani, a számlába hogyan kerül felszámításra az áfa? Kérném számszerű adatokkal bemutatni a számlázási kötelezettséget, a példa kedvéért az ingatlan 10 500 ezer Ft + áfa, az előleg 1000 ezer Ft + áfa, részszámla 8000 ezer Ft + áfa, végszámla 1500 ezer Ft + áfa.

Áfa meghatározása továbbszámlázáskor Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alábbi ügyben kérjük szíves szakértelmüket. „A” és „B” cég kapcsolt vállalkozás. Mindkét cég társaságiadó-alany, az áfatörvény általános szabályai hatálya alá tartozó belföldön nyilvántartásba vett adóalany, és jogállásuk szerint adó fizetése mindkettőjüktől követelhető. Ingatlan értékesítése szempontjából „B” cég nem választotta az áfa törvény 88. § szerinti fizetési kötelezettséget. „A” cég rendelkezik egy ipari ingatlannal, „B” cég ezen ingatlan egy részét bérli, a bérelt ingatlanon több mint két éve végzett felújítást, melynek költségeit könyvelésében „idegen ingatlanon végzett beruházás”-ként tartja nyilván. „B” cég ezt az „idegen ingatlanon végzett beruházás”-i értéket át kívánja számlázni az ingatlantulajdonos ”A” cég felé. Helyesen jár el a „B” cég, ha erről a számlát normál adózás szerint, 27 százalék áfakulccsal terhelten állítja ki, nem pedig az áfatörvény 142. § szerinti fordított adózási ügyletként? Kérjük, a helyes eljárás részletes ismertetését. Segítő szakértő válaszukat előre is köszönjük.

Pizzéria elvitelre: a pizzát 18 vagy 27 százalékkal adja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem pizzériát üzemeltet, a vendégek az ott fogyasztott pizzát 5 százalékos áfával kapják, hiszen megvalósul mindhárom feltétel ehhez. Ám elvitelre is kérnek pizzát, amit futár szállít ki. Ez nem szolgáltatás, termékértékesítés. A kérdés, hogy az áfatörvény 3. melléklet A pontjában a 4. pont Gabona, liszt stb. felhasználásával készült termék alapján lehet-e 18 százalékkal számlázni? Segítségét előre is köszönöm!

Nőhet az újépítésű lakások ára Cikk

Jövőre az újépítésű lakások piacán további áremelkedés várható, részben az 5 százalékos áfakulcs kivezetése, továbbá a szűkülő kínálat és az emelkedő építőipari árak miatt – közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

Generálkivitelező és az áfa Kérdés

Tisztelet Szakértő! Kérdéseim: 1.) A generálkivitelező egy építési vállalkozó, aki a lakóház kivitelezését szerkezetkész állapotig vállalta, tehát a víz, villany, gáz stb. szerelési munkálatait már más végzi. Tudni szeretném, hogy itt is az 5%-os áfakulcsot alkalmazhatja, vagy ebben az esetben a 27% áfa a jó? 2.) Ebben az esetben a teljes generálkivitelezést a vállalkozó végzi, de időközben valamelyik fél felmondja a munkákat. Ebben az esetben a vállalkozónak kell-e az 5%-os áfával – amit eddig felszámított –módosítania a számlák értékét? A különbözetet el kell-e számolni, vagy addig az időszakig helytálló az 5%? Várom válaszát. Köszönettel és tisztelettel: egy könyvelő

EU-tagállambeli cégnek végzett termelési teszt Magyarországon Kérdés

Az szeretném megkérdezni, hogy milyen áfával kell kiszámlázni egy EU-tagállambeli cégnek egy magyarországi cég telephelyén végzett termelési teszttel kapcsolatos felmerült költségeket. A gyakorlatban többször végeznek nálunk társvállalatok termelési teszteket, melyhez nekünk alapanyagot, munkaerőt kell biztosítanunk és mivel nem eladható termék keletkezik, még a termékek megsemmisítési költsége is felmerül. A kérdésem az, hogy milyen áfával számlázhatjuk ki az uniós vállalatnak a tesztelés költségeit, a magyar 27%-kal, vagy közösségi szolgáltatásként, mivel a szolgáltatás igénybe vevője nem magyarországi. Azt is megszeretném kérdezni, hogy milyen áfával kell kiszámlázni ezt esetlegesen egy harmadik országbeli vállalatnak. Válaszát előre is köszönöm

Áfakulcs termékértékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: Cégünk sporteszközöket értékesít. Egy kínai illetőségű cégnek adnánk el az eszközeinket. Azonban a vevő az eszközök szállítását nem Kínába kéri, hanem Portugáliába. A vevőnek nincs EU-s adószáma és nincs is az EU-n belül adózási illetősége. Csak később (az edzőtáborok befejezése után) szállítaná el az eszközöket Kínába. Ebben az esetben a számláinkat 27%-os magyar áfával kell-e kiállítani? Amennyiben az áfa 27% úgy a vevő visszaigényelheti (külföldi utas áfa visszaigénylése formájában) a magyar adóhatóságtól az áthárított áfát, amikor kiviszi az eszközöket Kínába? Vagy pedig, mivel az áru elhagyja Magyarország területét, kiszámlázhatjuk 0% áfával a kérdéses eszközöket, a vámoltatás pedig megtörténik az eszközök Kínába szállítása során? Segítségét előre is köszönöm!

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs Kérdés

Kérem szakértői véleményüket abban a kérdésben, ha egy áfamentes szolgáltatást (repülőjegy vagy áfamentes oktatási díj), amelynek a számlája a társaság nevére szól, de meg akarjuk téríttetni a dolgozóval ¬ kiállíthatjuk-e a számlát szintén mentes áfakulccsal? Köszönöm válaszukat. Pappné

Többcélú utalvány felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi szolgáltatással foglalkozó vállalkozás többcélú ajándékutalványt is kibocsát. Abban az esetben, ha az utalvány felhasználásakor a fogyasztás értéke nem éri el az utalvány névértékét, tekinthető-e a különbözet fel nem használt utalványnak? Vagy adókötelessé válik? Ha adókötelessé válik, milyen áfakulccsal kell számolni? Az étteremben 5%, 18% és 27% áfatartalmú értékesítések történnek. Válaszát köszönve: DÉ

Hirdetési szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hirdetési fő tevékenységű magyar társaságtól szlovák adószámmal rendelkező megrendelő hirdetési szolgáltatást vesz igénybe, amelyet magyar domein felhasználásával teljesít a társaság. Milyen áfatartalmú számlát kell kiállítani a fenti megrendelő részére? Köszönettel

Lassult a magasépítési tevékenység Cikk

A harmadik negyedévben lassulás érzékelhető a magasépítési piacon, ezt támasztja alá, hogy az építőanyagok közül az égetett tégla és az építőkémiai termékek, valamint a műanyagalapú hőszigetelők iránti kereslet stagnált éves összevetésben, csupán a cseréptermékek és a homlokzati nyílászárók piaca bővült mintegy 5 százalékkal – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MEASZ) szerdán az MTI-vel.

Áfa orosz szolgáltató számlájában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft.-nek egy orosz cég végez szakértői munkát (vasúti kocsik tesztelését) Oroszországban. Kérdésünk: hogyan kell eljárni az áfa tekintetében? Az orosz cég az orosz szabályok szerint 20 százalékos áfakulccsal akarja kiállítani a számlát. Ha ez így helyes, hogyan tudjuk visszaigényelni az áfát? Válaszát köszönöm.

Konferenciaszervezés Kérdés

Társaságunk üzleti partnereinek konferenciát szervez. A konferenciára különböző tartalmú szolgáltatáscsomagokat kínálunk (például szállás, étel-ital, esti szórakoztató programok stb. is igénybe vehetőek lesznek majd, de nem kötelező jelleggel), és a felkínált csomagokból a résztvevők választanak majd az igényeiknek megfelelően. Az egyes szolgáltatásokat alvállalkozókkal szeretnénk lebonyolítani. A választott programcsomagokat kiszámlázzuk a résztvevőknek, akik között várhatóan kül- és belföldi cégek, illetve kül- és belföldi magánszemélyek is lesznek. A rendezvényen résztvevők között lesznek olyan meghívottak is, akiknek nem kerül kiszámlázásra semmi, illetve terveink szerint szponzorok is támogatni fogják a rendezvényt. Kérdéseim: A kiszámlázott szolgáltatások, illetve szolgáltatáscsomagok áfatartalmának helyes meghatározása: - Magánszemélyek esetében mindig 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani? (Külföldi, illetve belföldi személynél is?) - Külföldi adóalanyok esetében 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani (42. § szerint)? Ha nemcsak belépőt vásárol, hanem egy bővített csomagot szeretne választani (étel-ital, szállás, külföldi egyéb programok), akkor ezek tekinthetők hozzá kapcsolódó, járulékos szolgáltatásnak, vagy utóbbi esetnél már a főszabályt kell alkalmazni, miszerint az adóalany székhelye a teljesítési hely (37. § 1. bekezdés)? Van-e jelentősége az áfa szempontjából a különböző tartalmú programcsomagoknak, azaz annak, hogy például nem minden résztvevő vásárol majd azonos programcsomagot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close