111 találat a(z) áfafizetés cimkére

EU-ba történt értékesítés Kérdés

Őstermelő áfája, M-es lap Kérdés

DDP szállítás: kínai áru spanyol raktárból Kérdés

Az Alibaba nagykereskedelmi portálról rendelt cégünk árut próbaképpen, továbbértékesítésre. Az áru EU-s, spanyol raktárból érkezett. Az előzetes egyeztetéskor azt közölte az eladó, hogy a számla kínai lesz, de minden vámmal kapcsolatos ügyintézést elvégeznek. Két dokumentummal rendelkezem: a kínai számlával és az Alibaba oldaláról letölthető rendelési részletezéssel, melyekben szerepel a DDP információ. 1: A számlán, amit kaptam, a következő fontosabb adatok szerepelnek: Proforma Invoice DELIVERY TERM: DDP eladó címe: (kínai cím) nincs EU adószám áru típusa, mennyisége, értéke szállítási díj megjegyzéssel: "Shipping from Spain" minden összeg áfarészletezés nélkül. 2: Az Alibaba hivatalos rendelést részletező és nyomkövető letöltött dokumentuma: kereskedelmi és szállítási feltételek: "DDP:You can receive the goods at the destination place, your supplier will do the import customs clearance at the destination port and also afford all the fees including import duty." szállítási részletezés: szállító cég (GLS), csomagszám, útvonal (Spanyol - Magyarország) fizetési részletek Kérdéseim: Ez így megfelelő-e, és ha igen, akkor akkor kereskedelmi forgalomba helyezés előtt van-e bármi teendőm (például áfát kell-e befizetni vagy csak értékesítés után)? Ha nem megfelelő, akkor hogy tudom legalizálni (például kell-e egyéb igazolás a DDP ügyintézésről)? Köszönettel

Ingyenesen átvett tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hazai kft. egy német cégtől ingyen kapott 20 db laptopot. Ingyenes átvételnél vagy az átadó vagy az átvevő áfafizetésre kötelezett. Ha külföldi cégtől kaptuk, mi a helyzet az áfával? Keletkezik-e egyáltalán áfa, ha üzleti célra használjuk a kapott laptopokat? Hogyan lehet ezt igazolni egy esetleges vizsgálat esetén? Köszönettel: T. G.

Krízishelyzet: mi legyen az áfával, ha nem fizet a vevő? Cikk

Tombol a koronavírus és az ebből adódó gazdasági problémák már éreztetik a hatásukat. Egyik pillanatról a másikra az eddig jól fizető vevők nehéz helyzetbe kerültek, és későn vagy soha nem egyenlítik ki a számlájukat. Ennek ellenére az áfát be kell fizetni. A Niveus Consulting Group szerint leginkább a pénzforgalmi áfafizetés választásával és egy Európai Bírósági döntésre hivatkozva tehetünk ez ellen.

Áfafizetési könnyítési lehetőségek Cikk

Bár a március 18-án bejelentett adó- és járulékfizetési könnyítések sokak számára jelenthetnek hosszabb távon megoldást a válságkezelésre, de a legégetőbb és időben is legsürgetőbb probléma az áfafizetés a vállalkozások számára, mely jelen szabályok szerint a március 20-án esedékes a februári kiszámlázott bevétel alapján. „E határidő betartása a hirtelen támadt cash-flow nehézségek közepette bizonyára számos vállalkozásnak nehézséget okoz. Ezért központi intézkedések lennének szükségesek, de jó hír, hogy ezek hiányában is van lehetőség a könnyítésre” – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Könnyíteni kell az adóterheken: itt vannak a szakértői javaslatok Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete szükségesnek tartja az adózás könnyítését a kis- és középvállalatok számára a jelen körülmények között; javaslataikat megküldték a pénzügyminiszternek, amelyekre adótanácsadó cégek is reagáltak.

Közösségen belüli értékesítés, fuvar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Lengyelországból, lengyel közösségi adószámmal terméket értékesít Magyarországra. A terméket elfuvarozza a magyar vevő központi raktárába, ahonnan a vevő fuvarozza tovább a különböző magyarországi telephelyeire saját költségén. Ez utóbbi fuvarköltséget a szerződés szerint a magyar vevő átszámlázza a lengyel cégünknek. Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség, vagy Közösségen belüli adómentes értékesítésként kezelhető? Elegendő-e az ügylethez a lengyel közösségi adószám, vagy be kell jelentkezni Magyarországon is? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdaság Kérdés

Egy három fős családi gazdaságban a családi gazdálkodás vezetője és az egyik tag rendelkezett őstermelői igazolvánnyal. Mindkettőjüknek volt adószámuk és az áfafizetési kötelezettségük az általános szabályok alapján került megállapításra. Az év végi őstermelői szja-bevallásban a két áfás tag bevételei és költségei kerültek háromfelé elosztásra. 2019 decemberében a két adósszámos magánszemélynek bevonásra került az őstermelői igazolványa, majd ugyanazon a napon kaptak egy új őstermelői igazolványt, amely a családi gazdaság vezetőjének nevére szól, családtagként pedig feltüntetésre került a volt adószámos tag. Ezzel együtt az ő vállalkozási tevékenysége megszüntetésre került a NAV-nál, a záró áfa-bevallása úgyszintén be lett adva. A NAV kiadta a határozatot, hogy törli a bejelentkezett és adószámmal nyilvántartott adózók nyilvántartásából. A változtatással kapcsolatosan azt szeretném kérdezni, hogy annak a tagnak, aki a záró adóbevallását elküldte a NAV felé, az ő vállalkozási időszaka alatt beszerzett tárgyi eszközök, valamint a zárási időszakban meglévő készletei után alkalmazni kell-e a megszűnés szabályait, vagyis keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége, vagy pedig, mivel maradt továbbra is a családi gazdaság tagja, ahol a meglévő eszközei használatban maradnak, készletei felhasználásra kerülnek, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik?

Bt. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar bt.-t szeretnének a tulajdonosai egyszerűsített végelszámolással megszüntetni. A bt. beltagja nyugdíjas, havonta fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A bt. kültagja heti 40 órában alkalmazott, emellett katás egyéni vállalkozó. A bt.-nek pénzeszközei (készpénz, bankbetétek, értékpapírszámla) és tárgyi eszközei, köztük egy, a cég tulajdonában lévő személyautó vannak. A bt. ezen kívül jelentős eredménytartalékkal rendelkezik. Megszűnés esetén milyen adózási kötelezettségei merülnének fel a tagoknak, illetve mi a teendő a tárgyi eszközökkel? Merül-e fel áfafizetési kötelezettség a tárgyi eszközök után? A cégnek lennének-e más adófizetési kötelezettségei? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi beszerzés egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes egyesület (külföldről, EU-ból) szerez be tárgyi eszközt, melynek értéke nem haladja meg a 10 ezer eurót. Ebben az évben még nem volt külföldi beszerzése. Rendelkezik közösségi adószámmal. Internetes rendelés útján szerzi be az terméket, a rendeléskor meg kell adnia a közösségi adószámát. Ebben az esetben Magyarországon kell áfabevallást készíteni és áfát fizetni? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: DM-ADÓ Iroda Kft Czabai Ibolya

Bírósági végzés alapján befolyt összeg Kérdés

Ügyfelünk 2014-ben egyik ügyfelének elvégzett egy 4 millió forint értékű munkát, és ki is számlázta azt. A cég a számlát nem fogadta be, nem ismerte el a teljesítést. Így cégünknél sem került lekönyvelésre a számla, nem jelent meg bevételként és áfafizetés sem történt. 2019-ben a bíróság 1 200 000 forint tőke és 440 000 forint késedelmi kamat megfizetésére kötelezte a céget, amely már ügyfelünk számlájára meg is érkezett. Kérdésem Van-e a cégnek számlakibocsátási kötelezettsége? Kell-e áfát bevallani és fizetni? Ha igen, akkor a beérkezett összeg lesz a bruttó összeg és ez alapján történik az áfafizetés? Csak a tőke összegét kell áfásan számolni, vagy a késedelmi kamat összegét is? Köszönöm válaszukat!

Alanyi mentes katás árubeszerzése Kérdés

"Alanyi mentes, katás bt. Lengyelországból vásárolt árut értékesít" kérdéshez van még egy kérdésem. 10 ezer euró alatti beszerzésnél is kell az áfabevalláson adatot szolgáltatnia? Ha meghaladta a 10 ezer euró beszerzést, az egyébként belföldről beszerzett áru értékesítése után is keletkezik áfafizetési kötelezettsége, attól függetlenül, hogy egyébként a bevétele nem haladja meg a 12 milliót? Köszönöm.

Mikrogazdálkodó – értékvesztés (folytatás) Kérdés

– Amennyiben a jóváírásnál a banki közlemény „perköltség”, illetve „költségek megtérítése”, akkor perköltség megtérítése esetén a beérkezett összeg után merül-e fel áfafizetési kötelezettsége a társaságnak? Az ügyvédi iroda, illetve végrehajtó cég az ügy elvállalásakor megbízási díjat számított fel, melyet a kérdésbéli társaság kifizetett, vélhetően ennek áthárításaként érkezik a jóváírás. A könyvekben már nem szerepel a tartozás összege és az érkező összeg nem is egyezik meg a múltbéli tartozással, így ellenérték kiegyenlítéseként a társaság véleménye szerint ez nem könyvelhető. A kérdés röviden: kell-e áfát fizetni a befolyt összeg után vagy sem? - Felmerül még az a kérdés is, hogy hogyan módosul a fenti elszámolás akkor, ha az eredeti, meg nem fizetett összeg több százezer forintos nagyságrendű volt, melyet először nem fizetett ki a vevő, értékvesztés került elszámolásra, majd mégis fizetett, de nem a teljes összeget és a maradék meghaladja a 100 eFt-ot, s erre való hivatkozással indult a a vh. eljárás és érkezik tetszőleges összeg, melynek banki hivatkozása „perköltség” vagy „költségek”. Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Közösségen kívüli beszerzés, EU-ból szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi cég, EU-n kívülről (Moldávia) szerez be gépeket, úgy hogy a megrendelt termék EU-ból (Hollandia) érkezik közvetlenül Magyarországra. A moldáviai cég vásárolja meg a terméket Hollandiából és értékesíti felénk, de az áru érkezése Hollandiából közvetlenül hozzánk történik. A szállítás megrendelője lehetünk mi is és a moldván cég is! Ezekben az esetekben ki az áfafizetésre kötelezett? Válaszát Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close