11 találat a(z) áfa-visszaigényés cimkére

Kft. ingatlanvásárlása Kérdés

Áfaarányosítás Kérdés

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása Cikk

Olvasónk ügyfelénél a NAV jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg, amelyre bírósági felülvizsgálati kérelmet adtak be. Hogyan szerepeltessük ezt a könyvelésében, illetve milyen adóhatásai lehetnek? Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt a kérdésre.

Utólag kért magyar adószám Kérdés

Szervizszolgálati csereautó nyíltvégű lízing áfa megítélése Kérdés

Autóvásárlás vagy bérlés? Cégeknek ez éri meg jobban Cikk

A 2020-as év ráébresztette a vállalatokat, hogy a legváratlanabb helyzetre is fel kell készülniük a túléléshez, illetve a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek egyik kulcsa a szabadon felhasználható tőke növelése, ami nemcsak a likviditás megőrzése, hanem az üzletfejlesztési célok megvalósítása miatt is kiemelten fontos. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben ezért egy tartós beruházás, így például egy saját tulajdonú autó beszerzése óriási kockázatot jelenthet, hiszen a vásárlást vagy a hitelfelvételt követően a vállalat évekig nem fér hozzá a lekötött összeghez, ami megnehezíti a gyors üzleti reakciót. A flottakezelésben piacvezető LeasPlan összefoglalta, hogy milyen mértékű költségmegtakarítást érhetnek el a vállalatok a céges flottához kapcsolódóan, ha vásárlás helyett a tartós bérletet választják.

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése Kérdés

Ingatlan áfája vállalkozás megszűnésekor Kérdés

Áfa-visszaigénylés másik EU tagállamból Kérdés

Egyéni vállalakozó – pénzügyi lízing Kérdés

Alanyi mentes egyéni vállalkozó adó-visszaigénylési joga Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó 2018. november 25-én átlépi az alanyi adómentesség határát, a 2018-as adóévre bejelentkezik az áfa alá, 2019-re viszont – élve a választási jogával (mivel a megemelt értékhatárt nem lépi túl) –, visszamegy újra alanyi adómentes adózónak. A vállalkozás gyermekruhák gyártásával, értékesítésével foglalkozik. A kérdéseim az áfalevonási jogával kapcsolatosak. 1.) Mivel rövid időszakban lesz csak áfás, nem lehet egyértelműen elkülöníteni az anyagbeszerzéseit az áfás és a nem áfás időszak alatt értékesített termékeire. Megosztás alapján ki lehet-e számolni a visszaigényelhető áfáját azoknak a költségeknek, amelyek az alanyi mentes és az áfás időszakot is érintik? 2.) Az áfás időszak előtt kifizetett, de az áfás időszakot érintő teljesítési költségeinek – például anyagbeszerzés, piacbérleti díj – áfája visszaigényelhető-e, vagy mivel egyéni vállalkozó, a pénzforgalmat kell ilyenkor figyelembe vennünk, és mivel még az alanyi mentes határ átlépése előtt lettek kifizetve a beszerzések, nem igényelheti vissza utánuk az áfát? 3.) Áfás időszak előtt kifizetett, de áfás időszakot érintő teljesítésű piacbérleti díj, ahol egyértelműen áfásan fog már értékesíteni áfáját vissza tudja-e igényelni? 4.) Az áfás időszak után kifizetett, de még az áfás értékesítésekhez kapcsolódó költségek áfája visszaigényelhető-e? Például utólag kiszámlázott szállítási díj áfája, amely még áfás értékesítéshez tartozik? Válaszukat előre is köszönettel: Nyirati Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Bevétel elhatárolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs