11 találat a(z) áfa-visszaigényés cimkére

Kft. ingatlanvásárlása Kérdés

Áfaarányosítás Kérdés

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása Cikk

Olvasónk ügyfelénél a NAV jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg, amelyre bírósági felülvizsgálati kérelmet adtak be. Hogyan szerepeltessük ezt a könyvelésében, illetve milyen adóhatásai lehetnek? Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt a kérdésre.

Utólag kért magyar adószám Kérdés

Szervizszolgálati csereautó nyíltvégű lízing áfa megítélése Kérdés

Autóvásárlás vagy bérlés? Cégeknek ez éri meg jobban Cikk

A 2020-as év ráébresztette a vállalatokat, hogy a legváratlanabb helyzetre is fel kell készülniük a túléléshez, illetve a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek egyik kulcsa a szabadon felhasználható tőke növelése, ami nemcsak a likviditás megőrzése, hanem az üzletfejlesztési célok megvalósítása miatt is kiemelten fontos. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben ezért egy tartós beruházás, így például egy saját tulajdonú autó beszerzése óriási kockázatot jelenthet, hiszen a vásárlást vagy a hitelfelvételt követően a vállalat évekig nem fér hozzá a lekötött összeghez, ami megnehezíti a gyors üzleti reakciót. A flottakezelésben piacvezető LeasPlan összefoglalta, hogy milyen mértékű költségmegtakarítást érhetnek el a vállalatok a céges flottához kapcsolódóan, ha vásárlás helyett a tartós bérletet választják.

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése Kérdés

Ingatlan áfája vállalkozás megszűnésekor Kérdés

Áfa-visszaigénylés másik EU tagállamból Kérdés

Egyéni vállalakozó – pénzügyi lízing Kérdés

Alanyi mentes egyéni vállalkozó adó-visszaigénylési joga Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó 2018. november 25-én átlépi az alanyi adómentesség határát, a 2018-as adóévre bejelentkezik az áfa alá, 2019-re viszont – élve a választási jogával (mivel a megemelt értékhatárt nem lépi túl) –, visszamegy újra alanyi adómentes adózónak. A vállalkozás gyermekruhák gyártásával, értékesítésével foglalkozik. A kérdéseim az áfalevonási jogával kapcsolatosak. 1.) Mivel rövid időszakban lesz csak áfás, nem lehet egyértelműen elkülöníteni az anyagbeszerzéseit az áfás és a nem áfás időszak alatt értékesített termékeire. Megosztás alapján ki lehet-e számolni a visszaigényelhető áfáját azoknak a költségeknek, amelyek az alanyi mentes és az áfás időszakot is érintik? 2.) Az áfás időszak előtt kifizetett, de az áfás időszakot érintő teljesítési költségeinek – például anyagbeszerzés, piacbérleti díj – áfája visszaigényelhető-e, vagy mivel egyéni vállalkozó, a pénzforgalmat kell ilyenkor figyelembe vennünk, és mivel még az alanyi mentes határ átlépése előtt lettek kifizetve a beszerzések, nem igényelheti vissza utánuk az áfát? 3.) Áfás időszak előtt kifizetett, de áfás időszakot érintő teljesítésű piacbérleti díj, ahol egyértelműen áfásan fog már értékesíteni áfáját vissza tudja-e igényelni? 4.) Az áfás időszak után kifizetett, de még az áfás értékesítésekhez kapcsolódó költségek áfája visszaigényelhető-e? Például utólag kiszámlázott szállítási díj áfája, amely még áfás értékesítéshez tartozik? Válaszukat előre is köszönettel: Nyirati Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink