További témák
  • Nyirati Tímea
Hozzászólások 0

Alanyi mentes egyéni vállalkozó adó-visszaigénylési joga

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó 2018. november 25-én átlépi az alanyi adómentesség határát, a 2018-as adóévre bejelentkezik az áfa alá, 2019-re viszont – élve a választási jogával (mivel a megemelt értékhatárt nem lépi túl) –, visszamegy újra alanyi adómentes adózónak. A vállalkozás gyermekruhák gyártásával, értékesítésével foglalkozik. A kérdéseim az áfalevonási jogával kapcsolatosak. 1.) Mivel rövid időszakban lesz csak áfás, nem lehet egyértelműen elkülöníteni az anyagbeszerzéseit az áfás és a nem áfás időszak alatt értékesített termékeire. Megosztás alapján ki lehet-e számolni a visszaigényelhető áfáját azoknak a költségeknek, amelyek az alanyi mentes és az áfás időszakot is érintik? 2.) Az áfás időszak előtt kifizetett, de az áfás időszakot érintő teljesítési költségeinek – például anyagbeszerzés, piacbérleti díj – áfája visszaigényelhető-e, vagy mivel egyéni vállalkozó, a pénzforgalmat kell ilyenkor figyelembe vennünk, és mivel még az alanyi mentes határ átlépése előtt lettek kifizetve a beszerzések, nem igényelheti vissza utánuk az áfát? 3.) Áfás időszak előtt kifizetett, de áfás időszakot érintő teljesítésű piacbérleti díj, ahol egyértelműen áfásan fog már értékesíteni áfáját vissza tudja-e igényelni? 4.) Az áfás időszak után kifizetett, de még az áfás értékesítésekhez kapcsolódó költségek áfája visszaigényelhető-e? Például utólag kiszámlázott szállítási díj áfája, amely még áfás értékesítéshez tartozik? Válaszukat előre is köszönettel: Nyirati Tímea


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X