hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kisvállalkozói kedvezmény és a cégautóadó összefüggései. Taxisok, gépkocsi-bérbeadók

  • Lepsényi Mária adószakértő

Hogyan és milyen időszakra érvényesíthető a kisvállalkozói kedvezmény, személygépkocsi beszerzése esetén miként függ ez össze a cégautóadóval? Milyen speciális szabályok vonatkoznak a taxisokra? Összefoglaltuk.

A kisvállalkozói kedvezmény érvényesítésének lehetőségéről a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 49/B §-a rendelkezik. A kedvezmény érvényesítésével azok az egyéni vállalkozók élhetnek, akik a bevételükkel szemben a költségeiket tételesen számolják.

E kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, amennyiben az egyéni vállalkozó 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat.

Az szja-törvény 49/B § (13) bekezdése szerint kisvállalkozói kedvezmény alapjául szolgál többek között a korábban még használatba nem vett személygépkocsi is, feltéve, hogy a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése esetén az egyéni vállalkozó az adott személygépkocsi után az érvényesítést követő négy adóévben cégautóadót fizet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mikortól érvényesíthető cégautó után kedvezmény, milyen speciális szabályok vonatkoznak a taxisokra, illetve a személygépkocsi bérbeadójára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezetés 08-as bevallás

Széles Imre

tb-szakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close