hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Obama magasabb adóbevételekkel fedezné a deficithiány

  • MTI

Barack Obama amerikai elnök több mint 3 billió dolláros, egy évtized alatt megvalósítandó államháztartási deficitcsökkentésre tesz javaslatot hétfőn a törvényhozás "szuperbizottságának", és vétót emel az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare program bármilyen megkurtítása ellen, ha a kongresszus nem emeli meg a legnagyobb vállalatok és a gazdagok adóját - közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő.

Obama közép-európai idő szerint délután fél ötkor ismerteti a bizottságnak szóló ajánlásait. A tisztségviselő elmondta, hogy a hiánycsökkentés közel felét a magasabb adóbevételek fedeznék.
   
Szakértők szerint hosszú távon az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szegények egészségügyi ellátását fedező Medicaid program járul hozzá a legnagyobb mértékben az amerikai szövetségi költségvetés hiányához. A demokrata párti elnökre a 2012-es választási év előtt nyomás nehezedik pártja részéről e két program megvédése érdekében, ezért Obama kérni fogja, hogy minden amerikai vegye ki részét a deficitcsökkentés terhéből.
   
A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink