hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jöhet az osztrák vagyonadó

  • MTI
3

A vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást Heinz Fischer osztrák államfő egy vasárnap közzétett interjúban.

Fischer ezzel a két kormánypárt között folyó vitában a kormányfő pártjával, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) helyezkedett közös álláspontra, miután az adókról folyó vita egyre élesebbé vált az elmúlt napokban Ausztriában.

A szociáldemokrata kötődésű államelnök az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett: mielőtt a szociális segélyek csökkentését és az alacsony nyugdíjak infláció feletti emelésének elutasítását mérlegelnék az államadósság csökkentése érdekében, "kézenfekvő volna először onnan hozzájárulást kérni ehhez, ahol a legnagyobb a vagyon koncentrációja és a legmagasabbak a jövedelmek".

Az SPÖ már 2012-ben be akarja vezetni a vagyonadót, ha megállapodásra jut a másik kormánypárttal, a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP). Werner Faymann kancellár a múlt vasárnap kijelentette, az egymillió euró feletti magánvagyonok megadóztatását javasolják. Az SPÖ szerint "a gazdagok adója" 80 ezer főt érintene Ausztriában. Andreas Schieder SPÖ-s pénzügyminisztériumi államtitkár szombaton úgy pontosította a javaslatot, hogy az nem vonatkozik az olyan ingóságokra, mint az ékszerek és műtárgyak.

Az ÖVP élesen elutasítja az SPÖ-s javaslatokat; Maria Fekter pénzügyminiszter szerint a vagyonadó a középosztály terheit növelné. Rámutatott, hogy jelenleg is vannak vagyoni jellegű adók Ausztriában, így például a takarékbetéteket és az árfolyamnyereséget kamatadó, a telektulajdont telekadó terheli. Fekter az adórendszer egyszerűsítését szorgalmazza.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Annovum

Az már biztos, a bürokrácia a maga fennmaradása érdekében inkább adóztat, mintsem leépítene egy keveset.
Ott válik a vagyonadó csúszós témává, ahol - mint nálunk sokak - nagyobb értékű ingatlanban (örökölt, stb.) élőknek ma nincs elégséges jövedelmük, azaz egy vagyonadót nem tudnának fizetni az a meglévő vagyonuk eladására kényszerítené őket.

nlaczy

Különösen akik két pólusú társadalmat akarnak (csak nagyon gazdagok és nagyon szegények legyenek) erőltetik ezt. Majd ha azt olvasom hogy a megamilliárdos családokat ( akiknek több ezer milliárd dollár a vagyonuk, nem elírás!) hogy akarják megoldani hogy ennyi pénzük ne lehessen, na az igazán érdekelne. Csak ennyi pénzt már be sem mernek vallani, de a középosztályt azt leépítenék. Ja, ezt nem én találtam ki természetesen, nálam okosabbaktól olvastam.

bubo

mindig attól kell elvenni aki dolgozik és van neki valamilye ,
oda kell adni azoknak a léhütöknek akik nem hajlandók dolgozni.
ez a szocializmus lényege. hajrá mszp én sem akarok dolgozni rátok szavazok.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink