hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyeden lévő kismama: jár-e a felmondási védelem és egyéb juttatások?

  • adozona.hu

Milyen juttatjokra jogosult a gyeden lévő kismama, akinek felszámolják a cégét? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna munkajogásza válaszol.

2003. június óta vagyok alkalmazott egy cégnél. 2008. december óta tgyáson, gyeden, 2010. október óta újra tgyáson, gyeden. A napokban kaptam a munkáltatómtól egy levelet, hogy felszámolják a céget, most még áll a munkaviszonyom. Tervezünk egy harmadik babát, a gyed alatt szeretném megszülni. Természetesen a 3. babára is szeretnék tgyást és újra gyedet kapni (amúgy a maximum a gyedet kapom). Mik a lehetőségek felszámolás alatt? Közös megegyezéssel felmondás  - ilyenkor jár nekem a bent maradt szabadság -- ezt meg kell igényelni, vagy majd magától fog jelentkezni a felszámoló cég? Ezután csak a gyes fog járni a 3. babára? Kivárom a cég végét - ilyenkor jut még majd nekem pénz - szabadság és végkielégítés? Így mi fog járni nekem a harmadik babára? Mi a legjobb megoldás?

Ön gyeden lévő édesanyaként felmondási védelem alatt áll, a törvény szerint munkaviszonya csak a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével, vagy megszüntetésével szűnhet meg. Az Mt. 86/A. § szerint, ha a munkaviszony a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével szűnik meg, a munkavállaló részére a munkáltató rendes felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli mentesítési idejére járó átlagkeresetnek megfelelő összeget ki kell fizetni, kivéve, ha rendes felmondás esetén a munkavégzés alóli mentesítés időtartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult.

Az Mt. 95. § (1) bekezdése szerint a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg. Az Mt. 136. § (1) bekezdése alapján a munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani.

A cég jogutód nélküli megszűnés esetén a jogviszony megszüntetése mellett köteles az Ön részére a 2003. június óta fennálló munkaviszonya alapján 2 havi végkielégítést, 50 nap (30 + 20 nap /2) mentesítési időre járó átlagkeresetet, valamint szabadságmegváltást fizetni.

A Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvény 7. § (4) bekezdése szerint azon munkavállalókkal szembeni bértartozást, akiknek a munkaviszonya a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 86. §-ának b) pontja alapján a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, illetőleg azt a bértartozást, amely a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésének időpontjában válik esedékessé, a felszámoló köteles rendelkezésre álló fedezet hiányában – a munkavállaló külön igénybejelentése nélkül – a felszámolási zárómérleg elkészítését megelőzően a Munkaerőpiaci Alap bérgarancia alaprészéből megigényelni, és a bérköveteléssel érintett munkavállaló részére kifizetni.

Ha pedig a munkáltató megszüntetésére mégis jogutóddal kerül sor, és a jogutód a felmondási védelem lejártát követően nem tudja tovább foglalkoztatni, az Mt. 89. § (3) bekezdése alapján rendes felmondással megszüntetheti a jogviszonyt, felmondási idő, végkielégítés és szabadságmegváltás fizetése mellett.

Azaz közös megegyezést csak akkor írjon alá, ha minden fenti juttatást biztosít a munkáltató, ellenkező esetben, hagyja, hogy a törvény szerinti úton szűnjön meg a jogviszonya.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink