hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használhatjuk saját autónkat adómentesen, minimális adminisztrációval

  • adozona.hu

Manapság a munkát keresők autó nélkül már nem boldogulnak, mert az állásajánlatok nagy részénél feltétel a saját gépkocsi és a vezetői jogosítvány. Csakhogy az autózás egyre költségesebb, az pedig nem mindegy, hogy a kiadásokat adózott pénzből kell-e fizetni, vagy csak bonyolult adminisztrációval lehet velük az adóalapot csökkenteni. Ráadásul már harmadik éve, hogy a magánszemélyeknek is cégautóadót kell fizetniük, ha személygépkocsi-használat címén költséget számolnak el. Létezik egy költséghatékony megoldás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a munkavállalók, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak autóval bonyolított hivatalos utazási költségtérítése minimális adminisztráció mellett adómentes lehet, vagyis nem kell utána szja-t fizetni és cégautóadó alól is mentesül. Amennyiben ugyanis a hivatali, üzleti utazás saját személygépkocsit használunk, a hivatali, üzleti utazások költségei megtérítésének legegyszerűbb módja a kiküldetési rendelvény. Ez elkerülhetővé teszi a tételes költségelszámolást. Saját személygépkocsi, a házastárs tulajdonában lévő, illetve az is, amelyik a zárt végű lízingbe vettek, valamint  és az általa zárt végű lízingbe vett is.

A kiküldetési rendelvényre vonatkozó rendelkezés szerint, ha a térítés értéke nem több a törvényben meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéknél, akkor a kifizetett összeget nem kell a jövedelemként figyelembe venni [Szja. tv. 7. § (1) bekezdés r) pont]. Ez azt jelenti, hogy járulékot sem kell fizetni utána, és a kifizetőnek erről adatszolgáltatási kötelezettsége sincs az adóhatóság részére, a magánszemélynek pedig nem kell bevallania az így kapott költségtérítést.

Az összeg kiszámításához igazolás nélkül elszámolható mértéknek minősül, ha a kifizető a kiküldetési rendelvényben feltüntetett útvonalnak megfelelő km-távolságra számítva, az autó üzemanyag-fogyasztási normája, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint 9 forintt/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével számított összeget fizeti ki [Szja tv. 3. számú melléklet II./6. pont].

A kiküldetési rendelvénnyel bármely, hivatali, üzleti utazást elrendelő cég, szervezet (általában: a kifizető) fizethet költségtérítést, vagyis munkaviszony, megbízásos jogviszony, vagy bármilyen okból felmerült akár külföldi utazás esetében egyaránt lehet alkalmazni. Olyan esetben is alkalmazható, amikor egyébként az utazással teljesített feladatért nem jár díjazás. Fontos új rendelkezés 2011-től, hogy nem minősül hivatali, üzleti utazásnak az olyan utazás, amelyre vonatkozó dokumentumok és körülmények valós tartalma (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti. Kifejezetten kivétel továbbá a munkahelyre, a székhelyre, a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás, tekintettel arra, hogy a munkába járásra külön rendelkezések vonatkoznak [Szja tv. 3. § 10. pont].

A kiküldetési rendelvény olyan bizonylat, amelyet nem csak esetenként lehet kiállítani, hanem az folyamatosan, illetve az egymást követő hivatali, üzleti utazások költségtérítésének meghatározására is alkalmazható, mely utóbbi esetben az útnyilvántartást is helyettesíti. A kiküldetési rendelvényt két példányban kell kiállítani. Az egyik példányt a kifizetőnek, a másikat a magánszemélynek a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával (elévülésig) meg kell őriznie.

A kiküldetési rendelvénynek tartalmaznia kell a hivatali, üzleti utazás célját, időtartamát, útvonalát, az utazáshoz használt gépkocsi km futásteljesítményét, üzemanyag fogyasztási normáját, a gépkocsi-használat idején érvényes, a NAV által közzétett üzemanyagárat, valamint mindezek és a 9 Ft kilométerenkénti általános normaköltség figyelembevételével megállapított utazási költségtérítés forintösszegét [Szja tv. 3. § 83. pont]. Hangsúlyozni kell, hogy adózási szempontból nem kell kötelező nyomtatványon kiállítani, de nincs akadálya az ún. „kutyanyelv” használatának, ha azon az előzőek szerinti adatokat feltüntetik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink