hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkotmányellenes a bizalomvesztésre hivatkozó elbocsátás?

  • adozona.hu

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az Alkotmánybírósághoz fordult a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló – 2011. május 27-én kihirdetett - törvény egyes szabályainak alkotmány ellenessége megállapítása érdekében.

A KSZSZ és az MKKSZ álláspontja szerint alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely szerint a „méltatlanság” és a „bizalomvesztés” alapul szolgálhat a jogviszony megszüntetésére. Ez a szabály - a szakszervezetek szerint – sérti a jogállamiság elvét, ellentétes az Alkotmány 70/B. § (1) bekezdésében szabályozott munkához való joggal, illetve a 70. § (6) bekezdésben szabályozott közhivatal viseléséhez való joggal. E rendelkezés alkalmazása során sérelmet szenved az emberi méltósághoz való jog és elfogadhatatlanul korlátozza az Alkotmány 57. § (1) bekezdésében szabályozott bírósághoz fordulás jogát is.

A szakszervezetek szerint alkotmányellenes a Köztisztviselők Napja – mint munkaszüneti nap - megtartására vonatkozó szabály is. Érthetetlen, etikátlan – és sérti az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében foglaltakat - az a szabály, amely szerint „az ügyfélszolgálati feladatok ellátásával összefüggő munkakört betöltők részére” július 1-je nem munkaszüneti nap.

A Köztisztviselők Napja munkaszüneti nappá történő nyilvánítására 2001-ben került sor. A megkülönböztetés, a szakszervezetek szerint, azért alkotmánysértő, mert az ugyanazon jogviszonyban állók között nincs ésszerű indoka a megkülönböztetésnek, a negatív diszkriminációnak.

A szakszervezetek nem vitatják azt, hogy a közigazgatási szerveknek minden munkanapon szolgáltatniuk kell. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy törvény úgy írjon elő többletkötelezettséget azonos hivatalban dolgozók között, hogy annak ellentételezésére semmilyen formában nem kerül sor.

A munkavállalói érdekképviseletek úgy vélik, alkotmányellenes az is, hogy a kormánytisztviselői körben a szakszervezeti tisztségviselőket (a jelenleg hatályos Munkatörvénykönyvében foglaltaktól eltérően) csak korlátozottan illeti meg a jogvédelem. A KSZSZ és az MKKSZ ismeri az ún. „új Munka törvénykönyve” tervezetének vonatkozó szabályát, amely teljesen megszüntetné minden területen a szakszervezeti tisztségviselők elbocsátásának szabályait.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön elengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Negatív kötelezettségek átsorolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mezőgazdasági területhez kötött támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink