hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-törvény: várhatóan nem visszamenőleges hatállyal módosítanak

  • adozona.hu

Az Európai Bíróság 2011. július 28-ai ítélete szerint a magyar áfa szabályozás ellentétes az áfa-irányelv rendelkezéseivel. Megnövekvő visszaigénylésekre számíthat a költségvetés.

Az ítélet által elmarasztalt szabályozás értelmében, amennyiben az adóbevallási időszakban az adóalany beszerzéseihez kapcsolódó levonható áfa összege meghaladja a fizetendő áfa összegét, az adóalany csak a pénzügyileg rendezett beszerzéseihez kapcsolódó áfa összegét igényelheti vissza.

A pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó áfa összege továbbvihető a következő adó-megállapítási időszakra.

A pénzügyi rendezés adó-visszaigénylési jog feltételeként történő előírása ellentétes az áfa-irányelv rendelkezéseivel, mivel a szabályozás az adó-visszaigénylési jog érvényesítésének többszöri elhalasztását eredményezheti, ezáltal akadályozhatja az áfa ésszerű határidőn belül történő visszatérítését.

Az ítéletet követően várható az elmarasztalt szabályozás megváltoztatása. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Kormány az Európai Bíróság ítéletét tudomásul vette, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket az áfa-szabályozást illetően, az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti. Tekintettel arra, hogy az elmarasztalt szabályozás elsősorban likviditási terhet okoz az adóalanyok számára, annak megváltoztatására várhatóan nem visszamenőleges hatállyal kerül sor.

A költségvetés  finanszírozásában  a  fenti  módosítás  különösen  egyszeri  hatásként  jelentősebb hatással  járhat,  ha  a korábban levont  és  korábbi  időszakról  továbbvitt  forgalmi  adó  összegét  a  költségvetésnek  vissza  kell  fizetnie,  de  ezen kívül  – ha megváltozik a jelenlegi rend - a megnövekvő  visszaigénylések  miatt  folyamatosan  is kisebb  forgalmi  adóval  lehet   számolni  a  költségvetésben,  amit  feltehetően  más  bevétellel  kell  pótolni,  vagy a  kiadásokat  szükséges  kurtítani.

Szolnoki Béla és Lunczer Katalin
BDO

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink