hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A bolgár adóhivatal "bezárta" a Lukoil olajfinomítóját

  • MTI

A bolgár vám- és adóhatóság bevonta a Lukoil tulajdonában lévő olajfinomító vámraktári engedélyét, ami gyakorlatilag egyenértékű a finomító leállásával - írta a Dnevnik című napilap internetes oldala szerdán.

A lépésre azért került sor, mert a cég nem szerelte fel a raktáraiban az adóhatóság által megkövetelt mérőműszereket. A hivatal megállapítása alapján a készleteket figyelembe véve mintegy 5 millió eurónyi adó-és illetékhátralék halmozódhatott fel a cégnél.
   
Az illetékesek szerint bár a Burgasz melletti finomító az egyetlen ilyen üzem Bulgáriában, nem kell ellátási zavarokra számítani az üzemanyagpiacon, mert az ország szükséglete kielégíthető importból és a tartalékokból.
   
A kormánypártok üdvözölték a lépést, amelyet a Lukoil uralma elleni háború kezdetének minősítettek, kiemelve, hogy bármilyen nagy legyen is egy cég, ez nem befolyásolhatja az állam viszonyát a vállalathoz, a szabályokat mindenkivel be kell tartatni.
   
Az ellenzéki szocialisták viszont színháznak minősítették a lépést, kiemelve, hogy a finomító a napokban készült a szokásos nyári karbantartási üzemszünetre, s annak tervezett ideje alatt majd nyílván megegyeznek a kormányzattal.
   
A Lukoil két érdekeltsége a Lukoil Bulgaria és a Lukoil Neftohim Burgasz a két legnagyobb cég Bulgáriában. A Neftohim árbevétele tavaly elérte az 5,464 milliárd levát (1,98 leva=1 euró), míg a Lukoil Bulgáriáé a 3,349 milliárd levát. A Lukoil Bulgária a nagykereskedelmi piac 60-70 százalékát tudhatja magáénak és az olajtermékek kiskereskedelmi piacán is a legnagyobb szereplő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink