hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tanácsok: a 98 százalékos különadó és az adatszolgáltatás

  • MTI

A 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályok május 14-től hatályos változása nyomán számos gyakorlati kérdés merül fel, így például, hogy a kifizetőnek meg kell-e ismételnie adatszolgáltatását, kell-e új igazolásokat kiállítania, vagy hogy az adózónak mikor kell önellenőrzési pótlékot fizetnie. Az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti, mire kell különös figyelmet fordítani.

A különadó a május 14-től hatályos törvénymódosítás szerint már nem a 2005. január 1-jét követően, hanem csak a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja, a különadó-fizetésre kötelezettek köre pedig mások mellett a parlamenti és az európai parlamenti képviselőkkel bővült.
   
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségről az érintett magánszemélyeknek a 2011. május 20-ig benyújtott 1053K bevallásban kellett számot adniuk. Ha valaki május 13-ig benyújtotta a bevallását, a 1053K bevallás önellenőrzésével lehetősége van a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségének helyesbítésére.
   
A törvény által meghatározott új adózói körnek megfelelően a kifizető által 2011. március 31-ig benyújtott 53K adatszolgáltatás tartalma is változott. Az adatszolgáltatás újbóli teljesítéséről azonban a törvény nem rendelkezik, ebből következően a kifizetőnek nem kell az új szabályoknak megfelelően megismételnie a 2010-re vonatkozó adatszolgáltatást. Az 53K adatszolgáltatás NAV honlapján elérhető verziója azonban alkalmas arra, hogy a kifizető – döntésétől függően – helyesbíthesse a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatását - olvasható a tájékoztatóban.
   
A magánszemélyeknek korábban kiadott igazolások helyesbítésére sem ír elő kötelezettséget a törvény, így a kifizető döntésétől, illetve a magánszemély írásban benyújtott kérelmétől függ az új előírásoknak megfelelő igazolás kiállítása. Amennyiben a magánszemély korábban írásban kérte a különadóval kapcsolatos jövedelem igazolását, a kifizetőnek új adattartalmú igazolást kell kiállítania akkor is, ha a különadó kötelezettségről kiállított igazolás tartalma nem változott.
   
A törvény által meghatározott "új" adóalanyi kör és a "korábban hatályos előírások" alapján különadó kötelezettséggel terhelt adóalanyi kör között átfedés van. Ugyanakkor a különadó alapját képező bevételből – a törvény változása okán – eltérő lehet a levonható összeg nagysága a különadó alapjának megállapítása során. Ez abból adódik, hogy a törvény 2011. május 14-től tételesen felsorolja az adó alanyait, és pontosan meghatározza, mely alanyok esetében engedélyezett a 2 millió forint levonása.
   
Az a magánszemély adózó, aki a 3,5 millió forintos értékhatár alapulvételével teljesítette különadó kötelezettségét benyújtott 1053K bevallásában, ezt bevallása önellenőrzésével tudja helyesbíteni. Ezzel egyidejűleg az adózónak a személyi jövedelemadó törvény hatálya alól kikerülő jövedelmei miatt személyi jövedelemadó bevallását is önellenőrzéssel kell korrigálnia.
   
Az "új" adóalanyi körhöz tartozó magánszemélyeknek július 31-ig kell benyújtaniuk a 1053K bevallást, az eddig az időpontig már benyújtott 1053K bevallás különadó alapjába beszámító értékhatár változása miatti helyesbítést önellenőrzési pótlék nélkül lehet elvégezni.
   
Előfordulhat olyan eset, amikor az adózó nem kizárólag a 2 millió és a 3,5 millió forintos értékhatár miatt végez korrekciót a bevallásán, hanem más adókülönbözetet növelő helyesbítés válik szükségessé. Ilyenkor az önellenőrzéssel megállapított adókülönbözet után az általános szabályok szerint kell az önellenőrzési pótlékot megállapítani.
   
A kifizetőnek ezekben az esetekben szintén helyesbítenie kell a már benyújtott adatszolgáltatást oly módon, hogy a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatásban törölnie kell az adott magánszeméllyel kapcsolatban közölt adatokat, és a törvény által meghatározott időpontig, azaz 2011. június 30-ig be kell nyújtania az adatszolgáltatást.
   
A különadó alapjába be nem számító összeg értékhatárának változása miatti igazolás kiállítására a törvény előírásait kell alkalmazni azzal, hogy amennyiben korábban a magánszemély kérésére különadó igazolást adtak ki, a kifizetőnek a korrigált igazolás kiadásáról újabb adózói kérés nélkül intézkednie kell - olvasható a tájékoztatóban. A törvénynek megfelelő igazolás minták a NAV honlapján elérhetőek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink