hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjügy: július 4-én öt szakszervezettel egyeztet a kormány

  • MTI

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én a Munka törvénykönyve módosításáról, a nyugdíjrendszer, valamint a korengedményes- és korkedvezményes nyugdíj, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdekképviseleteknek írt levelében, amelyet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) tett fel honlapjára szerdán. Több vasutas szakszervezet értetlenül fogadta, hogy nem kepott meghívót az egyeztetésre.

Az egyeztetéseken az AKSZSZ mellett a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

A minisztériumi levél szerint ez az öt szakszervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek június közepén, azt kérve, hogy a sztrájkkövetelések kérdésében a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét a sztrájktörvény megfelelő rendelkezése értelmében.

Az öt szakszervezet június 29-re hirdetett sztrájkot, de rajtuk kívül munkabeszüntetetést hirdetett erre a napra a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és a Vasutasok Szakszervezete is.

A július 4-i egyeztetésen a kormánydelegációt Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára vezeti, de a tárgyalásokon részt vesz a tárca két helyettes államtitkára, Kardkovács Kolos és Banai Péter Benő is, és jelen lesz Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is.

Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: furcsának találják, hogy nem szerepelnek a meghívottak között. A miniszterelnöknek írt levelükre kapott válaszban a kormányfő megígérte, hogy a szociális konzultáció lezárta után tárgyal majd velük a korengedményes és kordezvezményes nyugdíjat érintő követelésről - mondta Dancsa Attila.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) alelnöke az MTI-nek nyilatkozva kimelte: értetlenül állnak az előtt, hogy nem hívták meg őket július 4-ei egyeztetésre. A kollektív munkaügyi vitát kezdeményező levelet megküldték a miniszterelnöknek, akinek válaszlevele atekintetben bíztató volt, hogy a szociális konzultáció lezárta után tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetükkel - tette hozzá a VSZ alelnöke.

Az MTI szerdán nem tudta elérni - az Orbán Viktor miniszterelnököt levélben ugyancsak megkereső - BDSZ elnökét, Rabi Ferencet, hogy megkérdezze, az ő szakszervezetük kapott-e meghívást a július 4-i tárgyalásra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink