hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rogán az "offshore-lovagokat" támogatná

  • adozona.hu

Rogán Antal fideszes képviselő olyan módosító javaslattal állt elő, amely újra szabaddá tenné az utat a magyarországi jövedelmek adóparadicsomokba menekítésének egyik módja előtt. A módosítás az offshore-vagyonok hazahozását is könnyebbé tenné.

Egy 26 oldalas módosító indítvány egyetlen rövid mondata eltörölni javasolja a személyi jövedelemadóról szóló törvény 28. paragrafusának 20-22. bekezdéseit. Ha a parlament jóváhagyja Rogán Antal fideszes képviselő indítványát, akkor könnyebbé válik vagyonok, jövedelmek offshore-országokba, egzotikus adóparadicsomokba menekítése - írj az origo.

Az adóelkerülés egyik offshore-országokra alapított formája: magyar magánszemélyek alacsony adót kivető országokban alapítottak céget, és oda utalták különféle módokon a pénzüket. Ez a pénz az ottani cég nyereségeként jelent meg, és rendszerint ezt a nyereséget nem is vette ki a cégből a tulajdonos magyar magánszemély. A pénzből aztán az offshore-cég a tulajdonos magánszemély személyes céljait szolgáló tranzakciókat hajtott végre  - ingatlant vett, részvényeket vásárolt, vállalati részesedésekhez jutott. A Bajnai-kormány ennek a folyamatnak próbált gátat vetni egy 2010. január 1-jén életbe lépett szabállyal. Eszerint az adóparadicsomokban levő cég ki nem osztott nyereségét ugyanúgy szerepeltetnie kell a magyar magánszemélynek az itteni éves adóbevallásában, és ugyanúgy meg kell fizetnie utána a személyi jövedelemadót. A Rogán-féle javaslat éppen ezt a szabályt törölné el, bár indoklásában nem utal az offshore-technikákra, helyette általánosságban azzal érvel, hogy az szja-törvény egyes hatályos rendelkezései "a jogalkalmazás során erőteljes jogbizonytalanságot okoznak, és ezáltal a gazdálkodó szervezetek működését (így például az ingatlanpiac fejlődését) nagy mértékben gátolják."

Az offshore-technika megkönnyítése mellett Rogán javaslatának másik része is az adóval trükközőkre vonatkozik. A fideszes képviselő kiterjesztené az adóamnesztiát. Ezt 2008 őszén fogadták el, és azóta minden év végén meghosszabbították. Lényege az, hogy aki hazahozta az egzotikus adóparadicsomokban vagy EU-s, alacsony adókulcsokat alkalmazó tagállamokban működő cégéből az ott felhalmozott vagyont, kedvezményes, 10 százalékos adót fizetett és ezzel legalizálta a korábbi években gyakorlatilag adózatlan jövedelméből létrejött vagyonát. A törvény alapján a vagyongyarapodás részleteit az adóhatóság nem firtathatja.

Rogán indítványa most azokra is kiterjeszti az adóamnesztia lehetőségét, akik magyarországi ingatlant vesznek a nevükre úgy, hogy az ingatlant egy offshore-cég (ami a gyakorlatban feltételezhetően az , offshore-országban működő cégük lenne) átadja nekik. A fideszes képviselő indítványa a 2012 végéig hazahozott jövedelmekre ad amnesztiát

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink