hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az LB cáfol: nincs előkészített Ab-beadvány

  • MTI

A Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden cáfolta, hogy alkotmánybírósági beadványt készített volna a nyugdíjszabályok változása miatt.

Az LB sajtóosztálya azt közölte: téves a Népszabadság keddi számában megjelent információ, amely szerint "elkészült a Legfelsőbb Bíróságon az az alkotmánybírósági beadvány, amelyben a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó, bár egyelőre még el sem fogadott törvény ellen kívánnak tiltakozni az érintettek”.
   
Mint a sajtóosztály hozzátette, az LB nevében nem készült ilyen dokumentum. Az, hogy egyes bírók a nyugdíjszabályok várható megváltoztatása miatt tiltakozásul beadvánnyal kívánnak fordulni az Alkotmánybírósághoz, nem jelenti azt, hogy ezzel a Legfelsőbb Bíróság hivatalos álláspontját képviselik - olvasható a közleményben.
   
A napilap A bírák az Alkotmánybírósághoz fordulnak című cikkében felidézte: a 2012-től hatályos alaptörvény szerint a bírákra is az általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozna, a jelenlegi 70 év helyett a legkésőbb a 65. életévük betöltésekor távozniuk kell posztjukról. A fideszes Lázár János és Varga István által jegyzett előterjesztés szerint azonban jövőre már a 62. életévüket betöltő bíráknak is nyugdíjba kellene vonulniuk. A fideszes Rubovszky György módosító javaslata szerint januártól csak azok felmentését kezdeményeznék, akik már a 65. életévüket is elérték, aki ennél fiatalabb, de 2012 végéig betölti a 62. évet, annak esetében július 1-jével kezdődne a felmentési idő.
       
A Népszabadság azt írta: ha az eredeti előterjesztést vagy annak a Rubovszky-féle javaslattal módosított változatát fogadják el, a bírák a már elkészült beadványukat bizonyosan benyújtják az Alkotmánybírósághoz. A beadványban az szerepel, hogy a nyugdíjkorhatár 70-ről 62 évre történő azonnali leszállítása sérti az emberi méltóságot, és felvetik azt is, a nyugdíjkorhatár változására nem biztosítanak gyakorlatilag semmilyen felkészülési időt - olvasható a cikkben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink