hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A britek rettegnek, hogy szegény nyugdíjasok leszenk

  • MTI

A jelenleg munkaképes korban lévő britek fele attól tart, hogy megtakarítások hiányában szegényebb lesz nyugdíjas korában, mint a szülei, a brit munkavállalók jelentős része azonban mégsem tesz semmit megtakarításainak gyarapítása érdekében - áll az HSBC bankcsoport csütörtökön Londonban ismertetett felmérésében.

A legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató cég ezer munkavállalói korú britet vont be a körkérdésbe. A megkérdezettek 49 százaléka közölte: fél attól, hogy ha majd nyugdíjba megy, rosszabbul fog élni, mint szüleinek nyugdíjas nemzedéke. Mindössze 27 százalék számít arra, hogy az előző generációnál jobb anyagi helyzetben töltheti nyugdíjas éveit.
   
Az HSBC felmérésének eredménye szerint a munkaképes korú britek 17 százalékának "fogalma sincs" arról, hogy miből fog megélni időskorában, 21 százalék pedig azt tervezi, hogy az állami nyugdíjra hagyatkozik, ám ennek teljes összege alig haladja meg a heti 100 fontot (31 ezer forint).
   
Az HSBC elemzése "struccgenerációnak" nevezi a jelenlegi munkavállalói nemzedéket, utalva arra, hogy emberek milliói "homokba dugják a fejüket", túl sokat költenek, hatalmas adósságokat halmoznak fel, miközben semmiféle megtakarításuk nem marad idősebb korukra.
  
A jelentés szerint a "struccnemzedék feltűnése valós aggodalom forrása ... a britek tudják, hogy többet kellene megtakarítaniuk nyugdíjas éveikre, mégsem tesznek semmit, annak ellenére sem, hogy ma már nem lehet csak az állami vagy a munkáltatói nyugellátásra támaszkodni".
   
Az HSBC szerint "britek egész nemzedéke lesz kénytelen pénzszűkében eltölteni nyugdíjas éveit, mivel az emberek egyszerűen nem vesznek tudomást a nyugellátás jellegének változásairól".
   
Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor egyre nehezebb a megtakarítás a jelenleg munkában állók számára, tekintettel a jövedelmek szabadon felhasználható részének évtizedek óta nem látott mértékű reálcsökkenésére.
   
Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértőinek minapi előrejelzése szerint a brit háztartások jövedelmeinek elkölthető hányada 2011-ben, reálértéken 2 százalékkal csökken. Az így számolt jövedelmek tavaly is már 0,8 százalékkal zsugorodtak, és a CEBR becslése szerint a brit háztartási jövedelmek szabadon felhasználható hányadának visszaesése reálértéken most nagyobb lesz, mint az 1930-as évek nagy válsága idején volt.
   
A ház prognózisa szerint az idei átlagos infláció Nagy-Britanniában eléri a 3,9 százalékot, miközben az alkalmazotti bérek átlagosan csak 1,9 százalékkal emelkednek. A britek életszínvonalának várható komoly mértékű visszaesésére nemrégiben a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is felhívta a figyelmet.
   
Mervyn King néhány hete egy üzleti rendezvényen kijelentette: a brit alkalmazotti reálkeresetek a tavaly mért meredek visszaesés után - a januártól érvényesített áfaemelés és más áremelő hatású fejlemények miatt - az idén is csökkenni fognak. Ennek következtében az átlagos alkalmazotti reálkereset 2011-ben valószínűleg nem fogja meghaladni a 2005-ben mért szintet.
   
A Bank of England kormányzója szerint Nagy-Britanniában az 1920-as évek óta nem volt példa arra, hogy a reálkeresetek hat évnyi időszakra vetítve csökkentek volna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink