hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-bevallás: sokan az utolsó pillanatra hagyták

  • MTI

Sokan az idén is az utolsó napokra hagyták az szja bevallások benyújtásá és az adó megfizetését, a határidő ugyanis péntek éjfélkor lejár. Az adóhatóság még 1,4 millió adóbevallást vár, igaz ezek egy része már úton lehet.

Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője elmondta: az idén is mintegy 4,5 millió adózótól várják, hogy elszámoljon a jövedelmével. Május 18-ig - az egyszerűsített bevallásokkal együtt - 2,277 millió szja bevallást regisztrált a NAV; május 20-ig még további 1,4 milliót vár az adózóktól, további 800 ezret pedig a munkáltatókon keresztül.
   
Az eddig beérkezett bevallásokban 715 ezer adózó igényelt vissza adót, részükre mintegy 52 milliárd forintot utalt ki a NAV. A kiutalásoknál elenyésző számban - ez százas nagyságrendet jelent - fordult elő a 30 napos határidő túllépése - mondta Honyek Péter.
   
A bevallási határidőt célszerű betartani, mert késedelem esetén 200 ezer forintos bírságot szabhat ki az adóhatóság. Hibás bevallás esetén 20 ezer forint bírságot alkalmazhat a NAV, de az adószakmai szóvivő szerint "jellemzően nem ez a gyakorlat".
   
Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül eső okból nem nyújtja be a bevallását, az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, amelyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, nem szab ki mulasztási bírságot.
   
Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a bevallások utolsó napon való tömeges elektronikus benyújtása túlterheli a szervereket, Honyek Péter azt mondta, hogy eddig nem érkezett ilyen jelzés. Hozzátette: a jogszabály szerint, ha a szerver legalább egy óráig nem működik, egy nappal meg kell hosszabbítani a bevallási határidőt, ami ez esetben hétfőre tolódna.
   
A szuperbruttó a vártnál kevesebb gondot okozott az adóbevallások elkészítésekor, ami annak köszönhető, hogy a bevallások háromnegyedét a bevalláskitöltő programmal készítették el. Az utóbbiakból egynegyedet elektronikusan is küldtek be, kétnegyedet pedig kinyomtatva. A fennmaradó egynegyed nyomdai úton előállított, postán beküldött bevallás. Az adóhatóság már régóta javasolja a kitöltő program használatát, mert az ellenőrzési program segít a hibák elkerülésében.
   
Mint arra a szóvivő felhívta a figyelmet, fontos, hogy aki adókiutalást kér, ezt a bevallás első oldalán jelezze, továbbá ugyancsak az első oldalon tüntesse fel azt a bankszámlaszámot vagy címet, ahová a pénzt kéri. Az utóbbi érvényes azokra is, akik önkéntes pénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) javára rendelkeznek, mert ha az adóhatóság 30 napon túl utalja át a pénztárba vagy a nyesz-re az összeget, késedelmi pótlékot kell fizetnie, amit a magánszemély kap meg. Fontos az is, hogy senki ne felejtse el aláírni a bevallást, továbbá, hogy pontosan tüntesse fel az adóazonosító jelét.
   
Május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót is. Honyek Péter ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: ha a fizetési kötelezettség nem éri el a 100 ezer forintot, legfeljebb négy hónapon keresztül, egyenlő részletekben lehet megfizetni, az első részlet befizetésének határideje június 20.
   
Ugyancsak május 20. az szja 1+1 százalékos rendelkezések benyújtásának határideje is. A parlagfű irtás az idén nincs a kedvezményezett célok között, a civil kedvezményezettek közé újonnan bekerült ugyanakkor a Magyar Kármentő Alap és az egyházi kedvezményezettek közé a Nemzeti Tehetség Program. Az idén az Összefogás az Államadósság Ellen Alap javára még nem lehet 1 százalékot utalni, de van olyan elképzelés, hogy a jövő évben váljon kedvezményezetté - mondta Honyek Péter.
   
A személyi jövedelemadó bevallások benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai pénteken rendkívüli nyitva tartással, este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére.
   
A Magyar Posta is készült a pénteki határidőre: a normál rendtől eltérő nyitva tartással, 24 óráig lesz nyitva a Budapesten 62-es posta (Nyugati pályaudvar) és a 72-es posta (Keleti pályaudvar), a Mammut Bevásárlóközpontban lévő 114-es posta pedig 21 óráig. A budapesti Fogarasi úti Tesco posta az általános nyitva tartási rendje szerint nulla órától 24 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. A megyeszékhelyeken legalább egy posta 20 óráig tart nyitva.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink