hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő előtt: tudnivalók az szja-bevalláshoz

  • adozona.hu

A 2010-es évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat 2011. május 20-án pénteken, éjfélig kell benyújtani. Nem kell adóbevallást benyújtania azonban annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki 2010-ben nem szerzett adóköteles bevételt.

Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania - tudatja közelményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

Ugyancsak 2011. május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást azonban nem kell megfizetni. További előírás az, hogy ha a magánszemély személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem éri el a 100 000 forintot, akkor a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával választhatja, hogy azt legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben fizeti meg. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz‑átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

2011. május 20-áig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt borítékban elhelyezve postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a magánszemély május 20-áig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés érvénytelennek minősül.

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai 2011. május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére. Sőt, a budapesti ügyfélszolgálatok már 2011. május 18-án, szerdán is este 18.00 várják az adózókat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink