hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP a nyugdíjtervekről: vonják vissza az alkotmánymódosító-javaslatot!

  • MTI

Az MSZP szerint 600 ezer ember ellen indított nyílt és agresszív támadást a Fidesz azzal, hogy alkotmánymódosítással tenné lehetővé a korkedvezményes, korengedményes és korhatár előtti rokkantnyugdíjak csökkentését, megvonását.

Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormánypártot, vonja vissza azt a Lázár János és Balsai István által pénteken beterjesztett alkotmánymódosító javaslatot, amely kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.
   
Az MSZP elnöke elmondta: levelet írt Schmitt Pálnak, arra kérve a köztársasági elnököt, vesse latba tekintélyét, hogy a Fidesz ne szavazza meg ezt a javaslatot, és ha mégis megteszi, az államfő ne írja alá a törvényt. Az ugyanis - folytatta Mesterházy Attila - amellett, hogy 600 ezer ember megélhetését veszélyeztetné, szerzett jogokat vonna meg, így támadás volna a jogállam és az államba vetett bizalom ellen is.
   
Emlékeztetett arra, hogy Schmitt Pál még európai parlamenti képviselőként garancialevelet küldött a nyugdíjasoknak, amelyben az állt: "biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját", és erre a Fidesz garanciát vállalt.
   
A szocialisták azt kezdeményezik, hogy a kormány kezdjen azonnali konzultációt a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről az érdekvédelmi szervezetekkel és hívja össze az Idősügyi Tanácsot - mondta Mesterházy Attila. Azt is bejelentette: a frakcióülésen úgy döntöttek, az MSZP társadalmi egyeztetést kezd országosan és megyénként a nyugdíjakról, a munka törvénykönyvének módosításáról és az önkormányzati törvényt érintő változásokról.
   
Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője a sajtótájékoztatón vérlázítónak és példanélkülinek nevezte, hogy a szakbizottság ülésén az alkotmánymódosításról folyó vitát többségi szavazással lezárták, azaz a felszólalni kívánó képviselőktől megvonták a felszólalás lehetőségét.
   
Mint mondta, a szocialisták már az ellen is tiltakoztak, hogy a 600 ezer ember szerzett jogait veszélyeztető indítványt egyeztetés nélkül nyújtotta be a két fideszes képviselő, valamint hogy csak reggel derült ki, az előterjesztés felkerül az alkotmányügyi bizottság hétfői napirendjére, az azonban felháborító, hogy az ülésen "ezután belefojtják a szót az ellenzéki képviselőkbe".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink