hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki mehet nyugdíjba korhatár előtt?

  • adozona.hu

Nyugdíjba küldhetnek-e bárkit korhatár előtt? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1953-ban született nő 40 év szolgálati idővel 2012-ben előrehozott nyugdíjba mehet. Januári születésű lévén már ez év júniusban kezdődne a 8 hónapos közalkalmazotti felmentési ideje. A várható nyugdíjtörvény változása miatt azonban nem tudja, hogy lehet-e. A munkáltató is tanácstalan. Megállapodhatnak-e a felmentési időben nyugdíjazás indokkal, vagy nem?
 
Kérdésének megválaszolásához elsődlegesen a Széll Kálmán Tervből idézek: " A nyugdíjasok pénzét, amely az aktivak járulékbefizetéseiből áll össze, csak nyugdíjakra szabad elkölteni. Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek."

Ez azt jelenti, hogy a korhatár alatti nyugdíjtipusok közül egyedül a nők életkortól független kedvezményes nyugdíjba meneteli lehetősége marad meg. Az adatokból nem derül ki, a kérdéses személy rendelkezik-e a kedvezményes nyugdíjbamenetelhez szükséges 40 év jogosultsági idővel (nem szolgálati idővel) vagy azt mikor éri el - a 40 év jogosultsági idő megléte / elérése esetén azonnal igénybe veheti a teljes öregségi nyugdíjat.

Amennyiben ezirányú információ nem áll rendelkezésre, úgy javaslom a lakóhely szerinti nyugdíjbiztosítási szakigazgatási szervhez ún. szolgálati elismerési kérelmet benyújtani.Természetesen esetleges korlátozó jogszabály módosítás esetén elképzelhető, hogy egy átmeneti szabályozás megoldást jelenthet a jelzett problémára.Ettől függetlenül még megoldást jelenthet, amennyiben a foglalkoztató a kérdéses személlyel 2011. december 31-ével bezárólag induló korengedményes
nyugdíjazásra megállapodást köt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Vagyonkezelő alapítvány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink