hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosították a szabad nyugdíjpénztár-választással kapcsolatos törvényeket

  • MTI

A magánnyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.

A törvény rendelkezik arról, hogy a reálhozamok számításánál az utolsó elszámolási hónapban - vagyis májusban - az áprilisi inflációt vegyék figyelembe, s lehetővé teszi, hogy a kasszák költségeik fedezésére fejenként 795 forintot levonhassanak a visszalépő tagok egyéni számlájából.
   
A magánnyugdíjpénztáraknak a tb-rendszerbe visszalépő tagok május 31-i fordulónapra számított követeléseinek értékét, valamint a függő tételként nyilvántartott (még nem beazonosított) tagdíjbefizetéseket és azok hozamait június 12-ig kell átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA), a visszalépő tagok portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően. A nyugdíjkasszák a tagokat megillető reálhozamot és tagdíj-kiegészítést július 20-ig igényelhetik vissza az alapból.
   
Annak érdekében, hogy a kasszák a számításokat időben elvégezhessék, a módosított törvény úgy rendelkezik, hogy a magánnyugdíjpénztárak májusra a hozamgarantált tőke számításánál - a KSH által június 12-ig közzéteendő májusi inflációs adat helyett - az áprilisra vonatkozó inflációs rátát alkalmazzák. Így - mivel az áprilisi adat május 31-én már rendelkezésre áll, a pénztárak a visszalépők tagi kifizetéseinek megállapításához szükséges számításokat már június 1-jén el tudják kezdeni. (A reálhozam kiszámításához az egyéni számla május végi értékéből le kell vonni a hozamgarantált tőke összegét; az utóbbi kiszámításához meg kell határozni, hogy mennyi lenne a számlaegyenleg az inflációnak megfelelő hozam esetén.) 
   
Az elfogadott törvény lehetővé teszi továbbá, hogy a pénztárak a visszalépő tagok egyéni számláját május 31-én fejenként 795 forinttal csökkentsék, és azt a működési tartalék javára jóváírják, ami 3 millió taggal számolva mintegy 2,4 milliárd forint. Ezt az összeget a május 30-án meglévő működési és likviditási tartalék kimerülését követően használhatják fel. A fel nem használt összeget szeptember 15-ig át kell utalniuk az NYAA számlájára. (A pénztárak korábban már lehetőséget kaptak arra, hogy a működési, likviditási tartalék kimerülése esetén havonta 265 forintot levonhassanak a tagok pozitív hozamából.)
   
Ezt az tette szükségessé, hogy a magánnyugdíjpénztárak május 31. után már nem kezelik a visszalépő tagok vagyonát, így költségérvényesítésre sincs módjuk (a kis számú maradó tagot kivéve). Működésük fedezete így nem biztosított, ami veszélyeztette volna a visszalépő tagokkal való elszámolást. A kasszáknak kell ugyanis kiszámítaniuk a hozamgarantált tőke feletti hozamokat, visszaigényelniük a reálhozamokat és tagdíj-kiegészítéseket az alaptól és kifizetniük a tagoknak, valamint elküldeni számukra az elszámolási értesítőket, ami jelentős költséggel jár.
   
A törvény - arra az esetre, ha július 20-ig nem sikerülne a portfólió elemeit értékesíteni - megteremtette annak lehetőségét is, hogy az alapnak a kincstári egységes számla terhére kamatmentes megelőlegezési kölcsönt lehessen nyújtani. Az alap vagyonát képező eszközökből származó bevételt a megelőlegezési kölcsön törlesztésére kell fordítani.
   
A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink