hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így mennek nyugdíjba a fegyveres szerveknél

  • MTI

Speciális öregségi nyugdíjszabályok vonatkoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira és a Magyar Honvédség hivatásos katonáira. E szerint a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel megállapítható a szolgálati nyugdíja annak, aki legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkezik.

Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) korábbi tájékoztatása szerint a szolgálati nyugdíj összegét a szolgálati jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző 365 nap alatt elért kereset, jövedelem alapján kell kiszámítani.
   
Ettől a nyugdíjszabálytól kivételes esetekben eltérhetnek: például, ha átszervezés miatt nem tudnak megfelelő beosztást biztosítani és az illetőnek 25 év hivatásos szolgálati ideje van, vagy ha egészségi okokból szolgálatra alkalmatlanná válik. Csak ezekben az esetekben mehetnek el a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai és a hivatásos katonák nyugdíjba teljes összegű ellátással 25 év után.
   
Az ONYF adatai szerint a szolgálati nyugdíjban részesülők száma az elmúlt években kis mértékben ugyan, de folyamatosan nőtt, 2010-ben már több mint 42 ezer ember kapott ilyen ellátást.
   
A Honvédszakszervezet korábban úgy nyilatkozott: a szolgálati nyugdíj intézményével kapcsolatosan az utóbbi időben rengeteg téves, esetenként félreértelmezett információ jelent meg.
   
Tájékoztatásuk szerint a mintegy 19 ezer fős honvédségi állomány két részre oszlik: szerződéses és hivatásos katonákra. A szerződéses katonáknak maximum 20 év szolgálat után el kell hagyniuk a pályát, ők leszerelési segélyként kapnak egy nagyobb összeget a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére. Ez az állomány jelenleg a katonatársadalomnak csaknem a felét teszi ki, tehát a katonák mintegy 50 százaléka soha nem juthat hozzá kedvezményes szolgálati nyugellátáshoz.
   
Tehát - tette hozzá a szakszervezet - a legtöbb katona alapesetben a leghamarabb 60 évesen mehet nyugdíjba.
   
Aki nem átszervezés, hanem más miatt megy nyugdíjba, az az 52. életévének a betöltéséig kizárólag a nyugdíjának a felét kaphatja meg. "Fele nyugdíjjal pedig gyakorlatilag senki nem vállalja manapság a nyugdíjba menetelt", főleg azóta nem, hogy a nyugdíjasok munkavállalását jogszabályi szinten megszigorították, és maximum a minimálbér másfélszereséig terjedő jövedelmet lehet megszerezni nyugdíj mellett - írták.
   
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke hétfőn jelentette be, hogy április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei.
   
Az elvárásuk az, hogy az állam ne csorbítsa szerzett jogaikat és juttatásaikat. A szolgálati nyugdíjrendszer megváltoztatásáról is készek tárgyalni, de a változtatások álláspontjuk szerint csak az állomány jövőben belépő tagjaira vonatkozhatnak - mondta a szövetség elnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink