hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevezetik a repülési adót az osztrákok

  • MTI

Kevesebbet hozott a vártnál a német államkasszának az új repülési adó, a Handelsblatt a pénzügyminisztériumra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az első két hónapban csak 59,1 millió euró volt az ebből származó bevétel.

Bevezetésekor a német államkincstár évi 1 milliárd euró körül, vagyis havi 83,3 millió euróra becsülte az új adóból szerezhető pluszbevételt. A repülőjegyek január 1-től tartalmazzák Németországban az új adót: a rövid távon 8 euró, a közepes repülőutakon 25 és a hosszú távú repüléseknél 45 euró pluszdíjat kell fizetni az utasoknak. Az új adónemet április 1-től Ausztriában is bevezetik.
   
A globális repülési ipar elveti a német kormány által tavaly júniusban bejelentett adónemet, amelyet az akkor meghirdetett, közel 90 milliárd eurós német konszolidációs program keretében vezettek be. Giovanni Bisignani, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, a IATA vezérigazgatója a tervet "rövidlátó politikai felelőtlenségnek" nevezte, amely véleménye szerint nem egyéb, mint készpénzszerzés, környezetvédelmi haszon nélkül. Bisignani elhibázottnak vélte az új adó kivetését egy olyan időszakban, amikor az európai légitársaságok amúgy is nehéz helyzetben vannak.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink