hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnik a vitatott adóplafon és új vagyonadó rendszer lesz Franciaországban

  • MTI

Francois Fillon francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy megszűnik a vitatott adóplafon, és azzal párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónem, az ISF fizetése alól 300 ezren menetességet kapnak.

Francois Fillon francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy megszűnik a vitatott adóplafon, és azzal párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónem, az ISF fizetése alól 300 ezren menetességet kapnak. Az adóplafon - amelynek értelmében a legnagyobb vagyonnal rendelkező adófizetőktől nem szedhető be adóként az éves jövedelmük felénél magasabb összeg - Nicolas Sarkozy államfő egyik legfőbb adóreformja volt mandátuma kezdetekor. A köztársasági elnök azonban tavaly novemberben maga tett ígéretet arra, hogy a francia és a német adórendszer harmonizálásának keretében 2011 tavaszán megszünteti az ellenzék által bevezetése óta vitatott adóplafont.

A kormányfő közlése szerint ezzel párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónemet, az ISF-et úgy alakítják át, hogy az alól az a 300 ezer adózó mentességet kapjon, aki az elmúlt tíz évben az ingatlanárak megemelkedése miatt került be a vagyonadót fizetők körébe. Franciaországban az ingatlantulajdon után fizetendő adó is az ISF kategóriájába tartozik, amelyet mintegy 600 ezer háztartás fizet. Ebből mintegy évi 4 milliárd euró folyt be eddig az államkasszába. Az adóplafon eltörlésével Sarkozy gazdaságpolitikájának gyakorlatilag egyik legfőbb eleméről mondott le: 2007-es elnökké választásakor ugyanis a munka értékének megerősítését tűzte ki célul, amelynek részenként az adóplafonnal azt szerette volna elérni, hogy a potenciális francia nagybefektetők ne vigyék ki az országból a tőkéjüket, illetve ezentúl ne külföldön, hanem Franciaországban adózzanak. Az ellenzék és a sajtó egy jelentős része viszont évek óta úgy tekintette, hogy az adóplafon annak a szimbóluma, hogy a francia elnök gazdaságpolitikája elsősorban a leggazdagabbaknak kedvez. A kormányfő a pénzügyminisztérium egyik konferenciáján tartott beszédében ugyanakkor kizárta, hogy a személyi jövedelemadóban a legmagasabb, 41 százalékos adókulcson felül újabb sávot vezessen be a kormányzat a magas jövedelemmel rendelkezők számára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink