hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önálló tevékenység: elismert és igazolható költségek

  • MTI

A magánszemélyek önálló tevékenységből származó bevétel esetén az adóelőleg-alap meghatározásánál nyilatkozhatnak elismert és igazolható költségeikről, de alkalmazható bevételükkel szemben a 10 százalék költséghányad levonása is a jövedelem megállapításakor.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a 2011. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az adóév egésze során a kifizető felé csak egyfajta költségelszámolási módról lehet nyilatkozni (tételes vagy 10 százalékos, igazolás nélkül elszámolható költséghányad). Ha a magánszemély az önálló tevékenységéből származó bevételével és az azzal összefüggésben kapott költségtérítés összegével szemben a költsége(i)ről nem nyilatkozik, és más igazolás nélkül elszámolható költség sem merül fel, akkor a kifizető az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelem megállapításánál a 10 százalék költséghányadot alkalmazhatja, azaz a teljes bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink