hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bértárgyalások mindenütt: számoljon velünk, hogy jól jár-e!

  • adozona.hu

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában, mivel a szerdai - második - bértárgyaláson sem jutottak egyezségre az érdekvédők a munkaadóval. Március 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, s ha akkor sem sikerül megállapodniuk, "akár másnap leállhat a munka". Eközben a Videotonnál a szokásosnál gyorsabban zajlottak a bértárgyalások. Nemrég pedig a Rogán Antal vezette bérmonitoring bizottság közölte az állami és versenyszférával szembeni elvárásait.

Az állami cégeknek március 5-ig kell levezényelni azt a bérkompenzációt, ami biztosítja, hogy a 16 százalékos adókulcs bevezetése senki számára ne jelentsen hátrányt- közölte február végén a Rogán Antal vezette bérmonitoring bizottság. A kormány úgy döntött, hogy a bérkommandó a versenyszféra cégeit is vizsgálhatja, sőt a munkavállalók be is panaszolhatják munkaadójukat. Ugyanakkor az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldala február végén – egy Matolcsy Györggyel folytatott egyeztetés után azt közölte -, a vállalkozások igyekeznek minél hamarabb bevezetni az elfogadott 4-6 százalékos bérfejlesztést, de kényszeríteni nem lehet őket. Néhány nappal később a történet úgy folytatódott, hogy Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Klubrádióban azt nyilatkozta, biztosítékot kaptak a vállalkozók a kormánytól, hogy a bér- és adómonitoring bizottság nem gyakorol nyomást az üzleti szférára annak érdekében, hogy a bérfejlesztéseket minden áron, kötelező jelleggel hajtsák. Ugyanakkor cserébe arra kérik a vállalkozókat, hogy ha tehetik, hozzák előbbre a bérfejlesztéseket – tette hozzá.

Bérkalkulátor
Ha kíváncsi rá, hogy Ön jobban vagy rosszabbul jár-e fizetésével az egykulcsos adó bevezetése után, akkor kattintson és számoljon az Adózón 2010-2013-ra szóló bérkalkulátorával! Amennyiben a havi bérét számolná ki, s arra is kíváncsi, hogy a családi adókedvezmény mennyiben változtatja meg a jövedelmét, akkor kattintson és használja a családi bérkalkulátor 2011-et!

A cégek eltérően reagáltak a kormányzati kérésre. A Videoton vállalatcsoportnál már februárban megemelt bért kaptak azok a munkavállalók, akiket kedvezőtlenül érintett az egykulcsos adózás bevezetése és az adójóváírás rendszerében történt változás – derült ki március 1-jén. Az idén a szokottnál korábban és gyorsabban megszületett a vállalatnál a bérmegállapodás, mivel a vállalkozás vezetésének és az érdekképviseleteknek közös törekvése volt, hogy az adótörvények változását követő első fizetést már a megemelt bérek alapján kapják kézhez azok, akiknél különben keresetkiesést okoztak volna a változások – tudatta Sinkó Ottó, vezérigazgató. Ebben a jövedelmi kategóriában az egyes tagvállalatok vezetői 6 százalékos bérkeretet kaptak, amit differenciáltan, a dolgozók teljesítményétől függően osztottak szét. Emellett megemelte a cégcsoport az étkezési hozzájárulás mértékét is. Az emelés átlagosan az idei évre a várható infláció körüli nettó fizetésjavulást eredményezett az érintetteknek.

Nem mindenhol ment azonban ilyen simán a dolog. A kormány akciócsoportjához, a bérkommandóhoz fordul a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ), hogy segítsen a bértárgyalások sikeres lefolytatásában – közölte február végén az érdekvédő szervezet. S a legfrisebb hírek szerint a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) is sztrájkra készül a Hankooknál, ahol szintén megakadtak a bértárgyalások. A gumigyártó cég 1.800 dolgozójából több mint 1.700-at érint hátrányosan az új adótörvény, "ezért nem százalékokról, hanem konkrét számokról folyik a vita", speciális helyzetben kell megállapodni – tudatták március 2-i a közleményükben. Az érdekvédők 8 százalékos bértömegnek megfelelő béremelést, vagy más struktúrában egységes fix összegű béremelést tartanának elfogadhatónak az adótörvények miatt a kiskeresetűek keresetcsökkenésének kompenzálására. A munkáltató ezzel szemben 6 százalékos béremelésre tett javaslatot. A tervek szerint március 9-én ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink