hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bér- és adómonitoring bizottság: körülnéznek, nyomást gyakorolnak

  • MTI

Bér- és adómonitoring bizottságot hozott létre a Fidesz-KDNP-frakció; a Rogán Antal vezette testület feladata az lesz, hogy mind a köz-, mind pedig a magánszférában megvizsgálja, teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások, amelyeket Rogán Antal szerint "messze nem mindenhol" hajtottak végre teljes mértékben.

Első helyen a közszférát és az ahhoz tartozó állami vállalatokat vizsgálják meg, de - mint Rogán Antal a sajtótájékoztatón fogalmazott - szeretnének "körülnézni az önkormányzatok környékén is". Ezt ő maga is megteszi a főváros V. kerületében, ahol polgármester. A politikus szerint elképzelhető, hogy állami oldalon hanyagság vagy időhúzás miatt nem tartották be az OÉT-ülésen hozott döntést.
   
Emellett a magánszférát érintően is vizsgálódni akarnak, álláspontja szerint ugyanis fel kell gyorsítani azt az időt, amíg a bérmegállapodásról szóló döntések "végigmennek" a bérrendszeren. Megyei bontásban tájékoztatást fognak kérni a kamaráktól, továbbá létrehoznak egy olyan zöld számot és internetes felületet, amelyen bárki bejelentheti, hogy rá vonatkozóan milyen mértékű béremelés történt január 1-jét követően - ismertette, hozzátéve: egy hét múlva szeretnék letenni az első, körülbelül egy hónap múlva pedig a részletes jelentésüket a kormány asztalára. Kijelentette: "a kormány és a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nyomást fog gyakorolni a magánszférában is" azért, hogy a béremelési ajánlásban foglalt bérfejlesztést végrehajtsák. A béremeléshez szükséges források szerinte rendelkezésre állnak.
   
Rogán Antal emlékeztetett: az OÉT ülésén hozott bérmegállapodás arról szólt, hogy a minimálbér 6,1 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 5 százalékkal emelkedik. Az a megegyezés is megszületett, hogy ez a bérnövekedési ütem jellemző lesz a teljes munkavállalói szférában. Ennek a bérmegállapodásnak a végrehajtása az adórendszer sikeres teljesülésének előfeltétele - hangsúlyozta Rogán Antal, rámutatva, hogy több olyan információ is eljutott hozzájuk arról, amely szerint ezt a megállapodást "messze nem mindenhol" hajtották végre teljes mértékben.
   
A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a "Bajnai-kormány örökségének", a szuperbruttónak a kivezetése további kedvezményt jelent majd a munkavállalók számára.
   
A Fidesz-KDNP bér- és adómonitoring bizottságának tagja Pálffy István, Balla Mihály, Koszorús László, Ágh Péter és Kara Ákos.
   
A testület lehetséges eszközeit firtató kérdésre Rogán Antal azt mondta, egyelőre a nyilvánosság kényszerítő erejét szeretnék felhasználni. "Ha ez nem lesz elegendő, akkor vannak ötleteink" - jegyezte meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed, harmadik ország

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink