hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Állami nyugdíj: viszonylagos előnyök, változtatható szabályok

  • HVG

Diszkriminatívnak, a jogalkotói hatalommal való visszaélésnek, az alapjogok korlátozásának minősítették a másfél száz alkotmánybírósági beadvány készítői a magánpénztári tagokat érintő törvényeket. Az első lélektani pillanatot ez ügyben már lekéste a taláros testület.

Taigetoszt emlegetni talán túlzás lenne a magán-nyugdíjpénztári tagokat érintő év végi törvénymódosítások hézagai kapcsán, de semmiképpen sem légből kapott. Kiderült ugyanis: azok, akik kitartanak kasszatagságuk mellett, és az állami nyugdíjrendszerben nem szereznek elegendő szolgálati időt, nyugdíjaskorukban a mai szabályok szerint nem lesznek jogosultak ingyenes egészségügyi ellátásra. Ez a január 31-ei határidőig a magánpénztár mellett voksoló 102 ezer ember közül főleg a fiatalabbakat érintheti, az állami rendszerben ugyanis a mostani előírások szerint a teljes nyugdíjhoz 20, a résznyugdíjhoz pedig 15 év szolgálati idő szükséges. Márpedig 2011. december 1. után a jelenlegi tb-nyugdíj-szabályok szerint már nem szerezhet szolgálati időt az, aki magán-nyugdíjpénztári tag maradt. Magyarán: akinek addig nem lesz legalább 15 éve, keresztet vethet időskori egészségügyi ellátására.

Az aggályokat eloszlatni próbáló Nagy Anna kormányszóvivő szerint ha kell, törvényt módosítanak azért, hogy mindenkinek járjon majd az ingyenes egészségügy. Márpedig kell. Jelenleg ugyanis a nyugdíjasok közül csak a saját jogú tb-nyugdíjasokat, valamint a hozzátartozói ellátásban és a rehabilitációs járadékban részesülőket nevesíti az egészségügyi ellátásra jogosultak között a tb-ellátásokról és azok fedezetéről szóló jogszabály.

Molnár Patrícia cikkének folytatását olvassa el a friss HVG-ben! (2011/05)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink