hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV a reálhozamról: egészségügyi hozzájárulás és bevallás

  • adozona.hu

Amennyiben valaki visszalép a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe, kell-e adót és egészségügyi hozzájárulást fizetnie, s az összegnek szerepelnie kell-e a bevallásában? A kérdésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Magánnyugdíjpénztárból kivett reálhozammal kapcsolatos a kérdésem. A kormány nyilatkozata szerint a kivett reálhozam adómentes jövedelemnek tekintendő. Kell-e utána személyi jövedelem adóbevallást készíteni, illetve fel kell-e tüntetni az adóbevallásban?

A személyi jövedelemadóról szóló (többször módosított 1995. évi CXVII. törvény, a továbbiakban: szja-törvény) 2010. december 22-vel a következő (84/L. §-al) egészült ki:

A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a pénztártag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe 2010. november 3-át követően az Mpt. 123. § (6) bekezdése szerint történt visszalépése esetén a magánnyugdíjpénztár által teljesített visszalépő tagi kifizetéseket.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a magánnyugdíjpénztár tagja egyéni számláján jóváírt tagdíj-kiegészítésnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépése miatt visszafizetett összeg – vagyis a reálhozam – adómentes akkor, ha a magánszemély 2011. január 31-éig nem nyilatkozik arról, hogy a magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszonyát fenntartja, és ezzel automatikusan átkerül az állami nyugdíjrendszerbe. Az ilyen módon felvett összeget egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség sem terheli.

A magánszemélynek nem kell bevallania az adómentesen megszerzett bevételét, így az adómentesnek minősülő reálhozam összegét sem kell a személyi jövedelemadó bevallásában szerepeltetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink