hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy multi adózása: a Tesco állítja, az Adózóna kommentálja

  • adozona.hu

Az Adózónán január 28-án megjelent "Mennyit adóznak a multik és ki jár jól?" című írásunk több pontját vitatta és egyben kifogásolta a Tesco Globál Áruházak Zrt., arra hivatkozva, hogy az írásban megjelent információk a társaság magyarországi jelenlétét kívánják rossz színben feltüntetni. Az alábbiakban összefoglaltuk az írás Tesco által kifogásolt pontjait, a cég véleményét, s idézzük Béres Molnár Gergelynek, a cikk szerzőjének reagálását is.

1. A HVG Online csoport által az Adózónán közzétett „Mennyit és hol adóznak a multik, s ki jár jól?” című Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő által szerzett cikk egyoldalúan, bizonyos tények elhallgatásával igyekszik rossz fényben feltüntetni a Tesco-Global Áruházak Zrt. magyarországi jelenlétét, írja a társaság állásfoglalásában.

A cikk szerzője azonban úgy véli, a Tesco-Globál Áruházak Zrt. adózásával kapcsolatban közölt írás nem kívánta és kívánja rossz fényben feltüntetni a társaság magyarországi jelenlétét, amelyre egyebek között a cikk záró mondata is utal: „Nem feltételezhető, hogy a Tesco Globál Áruházak Zrt. megsértette volna az adójogszabályokat Magyarországon. A szerző célja az volt, hogy a figyelmet felhívja arra, hogy "egy blue chip (vagyis a vezető tőzsdei cégek közé tartozó) céggel szemben mások az elvárások, annak társadalmi és gazdasági súlya miatt.” 

2.  A Tesco állásfoglalásában kifogásolja, hogy annak ellenére, hogy a szerző a szöveg elején is arra hivatkozik, hogy nyilvános adatokat tesz közzé, annak végén a csatolt hivatkozás, mint adatforrás már egy vállalkozást reklámozó honlapra mutat.

A szerző a szöveg elején valóban arra hivatkozik, hogy nyilvános adatokat tesz közzé, miután a közölt link jelenleg is a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának oldalára mutat. A cikkben közölt adatok – tehát minden kétséget kizáróan -  nyilvános adatbázisokban szerepelnek. Ennek alátámasztására csatoltuk (lásd a cikk alatt) azt a négy a Tesco-Global Zrt. beszámolóját tartalmazó pdf dokumentumot, amely a hivatkozásban is megjelölt honlapról letölthető.

Amennyiben, ahogy az állásfoglalásban szerepel, a link egy vállalkozást reklámozó honlapra mutatna, önmagában az sem zárná ki azt a tényt, hogy az adatok nyilvánosak, azaz bárki által hozzáférhetőek. 

3. Visszatérve az elhallgatott tényekre, ha az Olvasó felkeresi a www.e-beszamolo.kim.gov weboldalt, ott megtekintheti a teljes valóságot, miszerint Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010.02.28-án zárt pénzügyi évében 2,695 milliárd forintot fizetett be például helyi iparűzési adóként. Csak remélhetjük, hogy a cikkíró által említett „20-25 jobban kereső egyéni vállalkozó” ezt szintén megtette. Mindezen felül meg kell említeni, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010.02.28-án zárt pénzügyi évében további több mint 650 millió forint építményadóval finanszírozta a helyi önkormányzatok és példának okáért több mint 10 milliárd forint társadalombiztosítási járulékkal az állam működését.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. állásfoglalása azonban olyan információkat közöl (helyi iparűzési adó, építményadó, társadalombiztosítási járulék), melyek nem voltak a cikk témái. A cikknek, hangsúlyozza Béres Molnár Gergely, nem volt célja, hogy elemezze a Tesco-Globál Áruházak Zrt. teljes tevékenységét, illetve adózását. A szerző csupán arra az ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a Tesco PLC. az éves jelentésében 26,4 százalékos nyereségadóval számol, ezzel szemben a Tesco magyarországi vállalata csak 1,6 százalék nyereségadót fizetett Magyarországon a 2010. február 28-án lezárt pénzügyi éve alapján.

4. Vajon hogyan „sikerült” a társasági adót a cikkben említett 57 millió Ft-ra csökkenteni? Nyilván minden adózással foglalkozó szakember számára világos, hogy fentebb említett helyi iparűzési adó nemcsak ráfordításként volt elszámolható 2009. december 31-ig, hanem társasági adóalap csökkentő tételként is szerepeltetni lehetett a hatályos jogszabály alapján. Ennek adóhatása 431 257 000 forint volt. Továbbá a Tesco-Global Zrt folyamatosan beruházásokat végez, amelynek szintén adóalap csökkentő hatása van a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok miatt. Ez adóévenként 500 millió forint adóalap után 80 millió forint adócsökkenést eredményez. Természetesen a Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010. február 28-án zárt pénzügyi évében is – mint a megelőző években - 500 millió forintot jelentősen meghaladó, több mint 30 milliárd forint beruházást eszközölt. Tehát csak ez a két tétel 511 257 000 forint adócsökkenést eredményezett, mely minden adóalany számára hozzáférhető adócsökkentő jogcím.

Béres Molnár Gergely, a cikk szerzője nem vitatja, hogy a helyi iparűzési adó összegével és a fejlesztési tartalék összegével is lehet csökkenteni az adóalapot, azonban a magyarországi Tesco esetében, ahogy a beszámolóból is kiderül, nem ezek voltak a meghatározó tételek az adóalap csökkentésekor, hanem a külföldi fióktelep miatt eszközölt adóalapcsökkentés, ami összesen 7 milliárd 457 millió forint volt. A Tesco-Globál Áruházak Svájci fióktelepe 7,4 milliárd adózás előtti eredményt ért el, s ez után 133 millió forintnak megfelelő összegű (1,8 százalék) adót fizetett meg Svájcban.

5. Természetesen időszerűbb adatokkal is szolgálhatunk a társaság adófizetési szokásait illetően. Ennek mi sem ékesebb bizonyítéka, mint az utóbbi időkben sokat tárgyalt ágazati különadó. A Tesco-Global Áruházak Zrt. 2010. decemberében több mint 10 milliárd Ft-ot fizetett be ezen a jogcímen az akkor még APEH néven ismert állami hivatalnak. Ez meghaladja a Tesco előző év adózott eredményét. Érdekességként megemlítendő, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi piacon, árbevétel alapján, a 2. 3. 5. legnagyobb élelmiszerlánc különadó befizetése aránytalanul elmarad a piacvezetőjétől, és mindössze néhány millió forintban realizálódik, kizárólag tulajdonosi struktúrájuknak köszönhetően.

Ezt a két állítást az Adózóna írása nem vitatta és kommentálni sem kívánja.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink