hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öngondoskodás és nyugdíj: mennyit kellene félretenni havonta?

  • hvg.hu

Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt nőtt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága, de a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tudn félretenni. Ugyanakkor ez az év nem csak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.

A magyar lakosság több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt, és mindössze ötödük érzi úgy, hogy többet tud félretenni, mint a válság kitörése előtt. A magyarok 15 százaléka ugyanakkor semmilyen megtakarítással nem számol, és havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele – mutat rá a kutatás.

„Az Aviva Csoport nyugdíjhiányt számszerűsítő európai felmérése szerint pedig a magyaroknak havonta átlagosan 45 ezer forintot kellene megtakarítaniuk ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben elfogadható színvonalon tudjanak élni. A megtakarítási hajlandóság erősödéséhez a fogyasztó szemlélettel szemben a jövő anyagi biztonságáról való gondoskodásra, a megtakarítási képesség növeléséhez pedig állami ösztönzőkre lenne szükség” – hangsúlyozta Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. Szerinte az idei szja-változások jelentősen növelhetik a társadalom bizonyos rétegeinek megtakarítási képességét.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Harmadik országbeli állampolgár bejelentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kkv besorolás – transzferár-kötelezettség 1-2. rész

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

EMVA támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink