hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztárak: mi lesz a reálhozammal?

  • hvg.hu

Mit lehet tudni a reálhozamról, mikor juthat hozzá a pénzéhez, s mi történik, ha magánnyugdíjpénztár tagja marad, de a szervezet megszűnik? Folytatjuk cikkünket a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kérdésekről.

Cikkünk első részében többek között a magán-nyugdíjpénztári tagság megtartásához szükséges nyilatkozattal, örökléssel, rokkantsággal, garanciával kapcsolatos kérdésekre igyekeztünk választ adni - a jelenleg hozzáférhető információk összegyűjtésével. Egyelőre nem lehet tudni, hány pénztár tud majd talpon maradni, a befizetett pénzeket - tekintettel alacsony összegükre - miként tudják majd befektetni. Van azonban még néhány olyan kérdés, amelynek felvetése és a válasz ismerete segíthet a jó döntés meghozatalában.

Mit tehet a magán-nyugdíjpénztári tag befizetéseinek reálhozamával, ha visszalép az állami rendszerbe?

Megteheti, hogy egy összegben veszi fel. Vagy dönthet úgy, hogy átutalja önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára. Ez az összeg nemcsak teljes adómentességet élvez, hanem az átutalt összeg 20 százaléka, de maximum 300 ezer forint visszaigényelhető az szja-ból az önkéntes nyugdíjpénztárba a 2011-ről adott bevallásban, vagyis 2012-ben. A visszaigényléshez az önkéntes nyugdíjpénztár ad adóigazolást (2012. február 15-ig). A harmadik lehetőség, hogy az állami nyugdíjrendszerben létrejövő „egyéni számláján” íratja jóvá ezt az összeget, s a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átutalását kéri.

Mekkora reálhozamuk lesz a magán-nyugdíjpénztári befizetéseknek?

A pénztárak figyelmeztetnek, hogy a reálhozam (vagyis a magán-nyugdíjpénztári számlaegyenlegben kimutatott hozamnak az infláció feletti része) nem egyenlő az eddig publikált (nominális nettó) hozammal, ennél (az infláció mértékével) kisebb összeg, és folyamatosan változik. Végső mértéke csak az elszámolás napjával lesz meghatározható. A pénztárak tájékoztatása szerint a visszalépő tagok elszámolásának fordulónapja annak a hónapnak utolsó napja, amikor az elszámolás az ütemterv (ezt lásd a következő kérdés-válaszban) alapján megtörténik, vagyis a reálhozam pontos összege is csak ezen a fordulónapon derül ki.

Előfordulhat az is, hogy bizonyos esetekben nem lesz pozitív a reálhozam, tehát nem lesz visszalépő tagi kifizetésre lehetőség – figyelmeztetnek a pénztárak. Egyelőre ugyanis azt sem lehet tudni, hogy a befizetett vagy a befektetett pénz (amelyből már levonták a kezelési költséget) után fizetnek-e reálhozamot a pénztárak, mivel erre vonatkozó szabályozás még nincs. Amennyiben az utóbbi után, úgy nagy valószínűséggel kevesek számíthatnak majd reálhozamra.

Ugyanakkor, amit nagy valószínűséggel visszakapnak a magánnyugdíjpénztárakból távozók, azok az extra befizetések. Ilyen az az összeg, amelyet azért fizetett a pénztártag, hogy a befizetések kapcsán érvényesíthető adókedvezményt teljesen ki tudja használni.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink